Vraag van de week: Wat zegt de trendrapportage over het tweede kwartaal van 2019?

De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Vier keer per jaar publiceert het UWV de voorlopige cijfers over de voortgang van de banenafspraak. Vorige week kwam de meest recente trendrapportage uit: over het tweede kwartaal van 2019. Uit het rapport blijkt dat marktwerkgevers de doelstellingen uit de banenafspraak ruim halen.

Tot en met juni 2019 kwamen er in totaal 55.903 extra banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak bij. Dat is 903 banen boven de doelstelling voor het gehele jaar 2019.

Bij werkgevers uit de marktsector kwamen er 41.864 banen bij voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. Daarnaast zijn er ook nog 10.718 extra banen via uitzendcontract of detachering gerealiseerd. Daarmee lijken de marktwerkgevers voor het vijfde jaar op rij te gaan voldoen aan de doelstellingen uit de banenafspraak.

Over de trendrapportage
UWV brengt op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Werkkamer vanaf het derde kwartaal 2015 elk kwartaal een regionale trendrapportage banenafspraak uit. Doel hiervan is om werkgevers, gemeenten en andere betrokkenen in de arbeidsmarktregio een indicatie te geven van de voortgang van de banenafspraak per arbeidsmarktregio. De regionale trendrapportage geeft aan hoe de omvang van de doelgroep voor de banenafspraak zich ontwikkelt en hoeveel banen (in het kader van de banenafspraak) in de regio’s zijn gerealiseerd.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Ondernemers die zich nog niet bezighouden met de banenafspraak voelen wellicht koudwatervrees. Zeker als ze zich een weg door de regels en plichten moeten banen. Maar eenmaal aan de slag werpt inclusief ondernemen zijn vruchten af en blijkt het niet zo ingewikkeld als misschien gedacht.

Laat u daarom inspireren door ervaringen van collega-ondernemers. Wij verzamelden voor u talloze voorbeelden van ondernemers uit verschillende branches en regio’s door heel Nederland. Deze voorbeelden kunt u lezen op onze Voorbeeldenpagina. Ze vertellen het verhaal van de werkelijkheid, verhalen van nú die ook van toepassing zijn op uw bedrijf.

Wilt u weten hoe het echt werkt? Spreek dan met iemand uit de praktijk. Neem contact op met een ervaren collega-ondernemer of een van de netwerken van ‘inclusieve ondernemers’ in de blokken onderaan de Voorbeeldenpagina.

Dag van de 1000 voorbeelden
Talloze Nederlandse ondernemers spannen zich succesvol in om mensen een kans te geven in hun bedrijven. Om deze ondernemers te bedanken, en andere werkgevers te inspireren, organiseren we op 19 maart 2020 voor de vierde keer de Dag van de 1000 voorbeelden.

Tijdens de speciale bijeenkomsten van dit landelijke evenement worden duizenden inclusieve werkgevers in het zonnetje gezet. Op de Dag van de 1000 Voorbeelden vieren we de behaalde successen, delen we ervaringen en hebben we een schitterend programma met lezingen en workshops van ervaringsdeskundigen.

By |2019-10-30T17:07:24+02:0030 oktober 2019|Nieuws, Vraag van de week|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok