De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Niet iedereen binnen de doelgroep banenafspraak lukt het om via het reguliere onderwijs een mbo-diploma (en daarmee een startkwalificatie) te halen. Maar ze zijn wel in staat om taken en werkprocessen uit de verschillende opleidingen in de praktijk onder de knie te krijgen. De praktijkverklaring mbo is voor deze groep een mogelijkheid om een officiële erkenning te krijgen voor de vaardigheden die ze op hebben gedaan. Voor werkgevers maakt de praktijkverklaring duidelijk wat een werknemer in huis heeft.

Met de praktijkverklaring kan een werkgever haar medewerkers in de praktijk en op maat opleiden. Dit biedt het voordeel dat de ontwikkeling van de eigen medewerkers wordt gestimuleerd. Binnen deze route worden de vaardigheden tijdens de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden getraind. Dit betekent voor werkgevers en hun medewerkers dat de aandacht gaat naar precies die vaardigheden waar binnen het bedrijf behoefte aan bestaat. Zo kan de eigen organisatie worden versterkt.

Zie ook: Hoe vind ik een werknemer op maat met praktische vaardigheden?