De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Wat is de actuele stand van zaken rond werktijdverkorting?

Antwoord

Nee. Dat kan niet meer. De regeling werktijdverkorting is gestopt omdat door het Corona-virus de afgelopen weken een ongekend groot beroep op de regeling is gedaan. Daarvoor in de plaats kunnen werkgevers binnenkort een aanvraag doen bij het Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW).

Nog niet beantwoorde aanvragen voor de wtv-regeling zullen worden beschouwd als een aanvraag voor de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De vergunning blijft wel van kracht voor de werkgevers die al een toekenning hebben gekregen.

Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW)
De nieuwe, tijdelijke NOW-regeling voor tegemoetkoming van de loonkosten betekent dat er een nieuwe regeling komt. Deze staat los van de ontheffing op werktijdverkorting en de WW. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van UWV een voorschot ontvangen.

De tegemoetkoming – voor werknemers met een vast en met een flexibel contract – kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (evt. onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.

Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.

Aanvragen kan bij het UWV. Dat is op dit moment echter nog niet mogelijk. De exacte datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. De periode waarover tegemoetkoming wordt geboden kunt krijgen, hangt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor tegemoetkoming.

Meer informatie vindt u op de websites van de Rijksoverheid en van UWV.