De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:

Het is natuurlijk een legitieme vraag om te stellen: wat heb ik er als werkgever en als ondernemer aan om inclusief te ondernemen? Als antwoord hebben we minstens 8 redenen om te kiezen voor een medewerker met een beperking.

1. Bedrijfseconomisch perspectief

Inclusief werkgeven kan goed samengaan met een bedrijfseconomisch perspectief. Het kan zelfs bijdragen aan het maken van winst. Enkele voorbeelden:

  • Werkzaamheden laten uitvoeren door minder duur personeel.
  • Iemands specialistische kwaliteiten zien en optimaal inzetten.
  • Zichtbaarheid van werknemers met een arbeidsbeperking kan de omzet verhogen omdat klanten graag bij je kopen.

Meer informatie hierover vindt u in de Business case van De Normaalste Zaak.

2. Positieve invloed op de werksfeer

Het in dienst hebben van medewerker(s) met een arbeidsbeperking zorgt vaak voor een verbeterde werksfeer. Bij de vele positieve ervaringen van werkgevers op onze Voorbeelden-pagina, komt dat duidelijk naar voren.

Neem het voorbeeld van Jan Werkman, personeelsadviseur bij de Christelijke Hogeschool in Ede waar vijftien medewerkers met een beperking in dienst zijn: “Wij merkten dat de komst van de nieuwe groep medewerkers iets deed met de sfeer op de afdeling. Mensen zijn meer rekening gaan houden met elkaar, wat een positieve invloed heeft op het samenwerken. Iedereen heeft wel iets en dat inzicht zorgt ervoor dat ze makkelijker met elkaar omgaan. Het gevoel dat iedereen gelijk is, maakt een team sterker.”

3. Lager ziekteverzuim

Ook blijkt vaak dat mensen met een arbeidsbeperking in dienst zorgen voor een lager ziekteverzuim binnen het bedrijf. “Het doorzettingsvermogen van werknemers met een beperking is hoog. Onze medewerkers denken wel drie keer na voor ze zich ziek melden met een beetje zere knie als ze zien dat hun spastische collega iedere dag op zijn handfiets naar zijn werk komt”, zegt Jacco Vonhof, eigenaar van Novon Schoonmaak uit Zwolle.

4. Goede invulling van MVO Beleid

Werkgevers willen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De verantwoordelijkheid om ook mensen met een arbeidsbeperking een werkplek te gunnen binnen het bedrijf, past goed in dit streven. Inclusief ondernemen wordt in aantal gevallen gekozen als bewuste invulling van het maatschappelijke profiel van MVO of opgenomen als expliciete missie van een organisatie. Bovendien is het een manier om te voldoen aan SROI-verplichtingen bij aanbestedingen.

5. Verbeteren bedrijfsimago

Een imago als maatschappelijk betrokken ondernemer trekt nieuwe opdrachtgevers aan en bindt bestaande klanten. Het plaatsen van medewerkers met een arbeidsbeperking verbetert het bedrijfsimago positief. Er is vaak sprake van een gunfactor voor bedrijven waarin ook mensen met een arbeidsbeperking hun talent kunnen benutten.

6. Innovatiekracht

Werknemers met een arbeidsbeperking brengen beschikken vaak ook over uniek ontwikkelde talenten, waarvan organisaties dankbaar gebruik van maken. Door te kijken naar de talenten van mensen met een arbeidsbeperking, kan er nieuwe business worden ontwikkeld.

7. Kostenbesparing

Werkgevers kunnen kosten besparen als dure medewerkers niet langer worden ingezet voor niet-primaire taken en de directe loonkosten voor de uit te voeren werkzaamheden lager liggen.

8. Efficiency verbetering

De inzet van werknemers met een arbeidsbeperking op eenvoudige taken of werkzaamheden biedt de mogelijkheid om gespecialiseerde vakkrachten efficiënt in te zetten. Zeker als er een tekort aan vakkrachten is, kan het een goede oplossing zijn om werknemers aanvullend op elkaar hun talenten in te zetten. Bijkomend effect is dat het werkplezier van de vakkrachten toeneemt doordat zij ondersteund worden op voor hen eenvoudige werkzaamheden.