De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:

Ja, staatssecretaris Keijzer heeft in antwoord op Kamervragen aangegeven dat gedetacheerde medewerkers mee kunnen tellen bij voorbehouden opdrachten, mits er sprake is van een duurzame arbeidsrelatie. Dat is goed nieuws voor sociale ondernemingen die gericht zijn op het werkfit maken van kandidaten.

De Aanbestedingswet kent een 30-procentcriterium. Dat betekent dat ondernemingen die inzetten op het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (met een personeelsbestand van tenminste 30% mensen uit deze doelgroep) een voorkeursbehandeling kunnen krijgen bij aanbestedingen.

Hierdoor mogen bijvoorbeeld aan sociale werkvoorziening, (sw)-bedrijven, zogeheten ‘voorbehouden opdrachten’ worden gegund. Dit wil zeggen dat er geen inschrijvers worden toegelaten die niet voldoen aan het criterium.

Voor sociale ondernemingen was het vanaf de invoering van de nieuwe Aanbestedingswet onduidelijk hoe en in welke mate sociale detachering meetelt. Die duidelijkheid geeft Staatssecretaris Keijzer in haar antwoord van 26 september 2018 op Kamervragen van de ChristenUnie.

De staatssecretaris concludeert in de brief dat er voldoende aanknopingspunten in de Europese wetgeving is om gedetacheerde werknemers mee te laten tellen. Er moet wel sprake zijn van van een duurzame arbeidsrelatie. Dit biedt kansen voor sociale ondernemingen en in het verlengde daarvan voor mensen, bijvoorbeeld met een arbeidsbeperking, die bij een sociale onderneming weer stappen kunnen zetten richting de arbeidsmarkt