De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Stel, u heeft als werkgever een kandidaat met een Wajong-uitkering, die is ingeschreven in het Doelgroepregister. Mag u deze meetellen voor de Banenafspraak, bijvoorbeeld als u deze kandidaat een vrijwilligersovereenkomst aanbiedt met een vrijwilligersvergoeding van, zeg, 2,88 euro per uur (deze vergoeding valt binnen de fiscale toegestane eis om het onbelast te mogen vergoeden)?

Antwoord:

Nee. Voor de telling van de Banenafspraak wordt gebruik gemaakt van de ingediende aangiftes loonbelasting van werkgevers; hiermee krijgt men voor de telling zicht op dienstverbanden en verloonde uren.

Bij een vrijwilliger is geen sprake van een dienstverband in de zin van het Burgerlijk Wetboek. De vergoeding wordt ook niet via de aangifte loonbelasting verwerkt. Daarmee tellen deze vrijwilligers niet mee voor de invulling Banenafspraak.