De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Antwoord:

Voorlopig betekent deze stap nog niets voor werkgevers uit de marktsector. De quotumheffing uit de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, ofwel Quotumwet, wordt ingevoerd als de werkgevers uit de markt- of overheidssector de jaarlijkse doelen uit de landelijke Banenafspraak niet behalen. Te weten: 125.000 banen voor 2026.

Activeert het kabinet de quotumregeling, dan krijgen individuele werkgevers te maken met een telling binnen hun organisatie. Omdat de overheid zelf de doelstellingen niet behaalde, dreigt voor overheidswerkgevers een quotumheffing.

Aantallen niet behaald, quotum voor overheid
Eind 2017 moesten werkgevers uit de markt en de overheid samen in totaal 33.000 extra banen hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat aantal is door de werkgevers tezamen ruimschoots gehaald, maar de overheidswerkgevers hebben hun eigen aandeel van 10.000 banen niet gehaald.

Daarom heeft het kabinet in september 2017 besloten voor de overheidswerkgevers de quotumheffing in werking te stellen. Door deze activatie moeten werkgevers op organisatieniveau (dus per werkgever, niet op branche- vereniging- of sectorniveau) een bepaald aantal arbeidsbeperkte werknemers in dienst hebben.

Voldoen ze daar niet aan, dan krijgen ze het daaropvolgende jaar de quotumheffing van € 5.000 per niet ingevulde arbeidsplaats van 25,5 uur opgelegd. Het opleggen van de heffing wel een jaartje uitgesteld, middels het wetsvoorstel ‘deactivering en uitstel quotumheffing in het eerste jaar na activering’.

Dit wetsvoorstel regelt ook dat er eenmalig over het eerste jaar na activering geen heffing wordt geheven. Pas in 2020 kun overheidswerkgevers een quotumheffing opgelegd krijgen. Ze hebben dus nog even de tijd om alsnog op zoek te gaan naar werknemers met een arbeidsbeperking.

Werkgevers in de marktsector
Zij hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over een boete: zij hebben in 2016 en 2017 de doelen uit de Banenafspraak behaald en krijgen dus geen quotum opgelegd. Toch is het verstandig dat werkgevers uit de marktsector met hun personeelsbeleid aan de slag blijven gaan.Ook de komende jaren moetne er immers nog heel wat banen voor mensen met een arbeidsbeperking bijkomen!

Gebruik deze Quotumwet Tool
Deze infographic toont overzichtelijk aan welke formule u moet gebruiken voor het aantal medewerkers met een arbeidsbeperking die u in dienst zou moeten hebben, mocht het ooit een Quotumwet komen.