De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?
#4 Hoe maak ik een functie geschikt voor de doelgroep?
#5 Wat is een extra baan volgens de banenafspraak?
#6 Kan iemand ook uit de doelgroep vallen?
#7 Ik heb iemand aangenomen, waar moet ik nu op letten om te zorgen dat het slaagt?
#8 Welke subsidie kan ik krijgen?
#9 Hoe werkt de loonkostensubsidie/loondispensatie en vervalt die na bepaalde tijd?
#10 Hoe werkt een no-risk polis?
#11 Kan ik jobcoaching ook zelf regelen?
#12 Hoe werkt de Praktijkroute?
#13 Hoe werkt de t+2 regel?
#14 Wat levert inclusief ondernemen op?
#15 Telt detachering mee voor de banenafspraak?
#16 Welke aantallen moeten in 2017 behaald worden?
#17 Kan ik ook iemand op proef krijgen?
#18 Hoe zorg ik voor draagvlak in mijn organisatie?
#19 Wat is de mobiliteitsbonus?
#20 Kan er iemand bij mij langskomen voor uitleg?
#21 Welke aanpassingen op de werkplek kan ik doen?
#22 Gaat de Banenafspraak alleen over Wajongers?
#23 Hoe werkt Loonwaardemeting?
#24 Wat heb ik, als werkgever, te maken met beschut werk?
#25 Wat is Social Return on Investment (SROI)?
#26 Hoe kom ik in contact met plaatsende organisaties?
#27 Wat betekent inbesteden?
#28 Is er ook invloed op de werksfeer?
#29 Wat is de stand van zaken?
#30 Hoe zit het met de administratieve belasting bij het aannemen van een werknemer met een arbeidsbeperking?
#31 Mag iemand die al eerder bij me gewerkt heeft meetellen voor de afspraak?
#32 Hoe zit het nu precies met de quotum van de overheid?
#33 Vallen mensen met een WIA-uitkering onder de doelgroep Banenafspraak?
#34 Tellen werkzaamheden die ik uitbesteed aan de SW-bedrijven mee voor de Banenafspraak?
#35 Ik loop bij de realisering van banen tegen hindernissen aan, bij wie kan ik terecht?
#36 Geldt de Wet Werk en Zekerheid ook voor mensen in de doelgroep?
#37 Hoe kan ik een jobcoach het beste inzetten?

 

Antwoord: 

Juist omdat de kracht van praktijkervaringen zo belangrijk is en u als belangstellende op weg kan helpen, verzamelen wij op onze website veel voorbeelden en organiseren wij veel bijeenkomsten waar u persoonlijk in gesprek kunt gaan met collega-ondernemers. Genoeg mogelijkheden, zowel wanneer u zich nog aan het oriënteren bent op invulling van de Banenafspraak, als wanneer u er al concreet mee aan de slag bent binnen uw organisatie.

Voorbeelden zien
U wordt genoeg bestookt met regels en wetgeving, maar wat werkelijk voor u telt is; hoe pakt het uit in de praktijk? Daarom vindt u op onze Voorbeeldenpagina een groot aantal aansprekende voorbeelden uit verschillende branches en regio’s door heel Nederland. Deze ondernemers vertellen vanuit het hart en vanuit ervaring het verhaal van de werkelijkheid, verhalen van nú die ook van toepassing zijn op uw bedrijf.

Collega-ondernemers spreken
Neem direct contact op met een ervaren collega-ondernemer via één van de netwerken van ‘inclusieve ondernemers’. Tijdens een één op één gesprek kunt u direct concrete vragen stellen en oplossingen voor eventuele problemen vinden. De contactgegevens van de netwerken vindt u onderaan op de Voorbeeldenpagina. Ook kunt u in gesprek met een van onze aanjagers; ondernemers die hun ervaring met de Banenafspraak graag met u delen en u in contact kunnen brengen met de juiste partijen.

Regionale activiteiten bezoeken
Vanuit Op naar de 100.000 banen organiseren we, samen met bijvoorbeeld de regionale verenigingen van VNO-NCW, vele activiteiten rondom de Banenafspraak in de verschillende arbeidsmarktregio’s. Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u de kans om collega-ondernemers te ontmoeten; sommige van hen zullen al invulling geven aan de Banenafspraak, anderen zijn net als u op zoek naar meer informatie!  Als ondernemer vindt u bij deze regionale verenigingen dus verschillende soorten activiteiten die u een kijkje in de keuken geven en u verder op weg helpen met het vormgeven van inclusief ondernemen. Tijdens zo’n bijeenkomst kunt u vrijblijvend andere ondernemers of deskundigen ontmoeten. Maar u kunt natuurlijk ook meedoen aan kennissessies en rondetafelgesprekken om concrete vragen en problemen te bespreken en op te lossen. Een overzicht van de activiteiten vindt u in onze agenda.

Webinars volgen of terugkijken
Vanachter uw pc kunt u ook collega-ondernemers ontmoeten. Zo organiseren wij webinars waar we in gesprek gaan over inclusief ondernemen in de praktijk. Zo’n webinar kunt u ook terugkijken wanneer het u uitkomt. Zoals het gesprek met ondernemers Jacco Vonhof (Novon Schoonmaak) en Geeske Holtrop (melkveehouderij en boerderijrecreatie)
https://youtu.be/csGtkiJVqY4

De Normaalste Zaak bezoeken
Op de website van De Normaalste Zaak ziet u nog meer praktijkvoorbeelden. Ook vindt u hier in één oogopslag de regionale en landelijke netwerken in een handig overzicht. Deze netwerken bestaan uit ondernemers die al bezig zijn met de Banenafspraak. Zij zetten hun gezamenlijke ervaring in om concrete problemen uit de praktijk op te lossen en na te denken over uitbreiding van het aantal inclusieve werkgevers en verbetering van de faciliteiten en regels voor werkgevers.