De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:

De overheid is er de afgelopen jaren niet in geslaagd de doelstellingen uit de Banenafspraak te halen. Het vorige kabinet besloot daarom het quotum voor de overheidssector te activeren. Staatssecretaris Van Ark heeft onlangs (voorjaar 2018) bij wet geregeld dat de overheidswerkgevers tot 2019 de tijd hebben om hun achterstand in te lopen. Zijn dan nog niet voldoende banen gerealiseerd, krijgen overheidswerkgevers met meer dan 25 werknemers een boete van € 5000,- euro per niet gerealiseerde baan. Deze boete geldt alleen voor de overheid, niet voor werkgevers in de marktsector.

Quotum geen oplossing
De initiatiefnemers van ‘Op naar de 100.000 banen’ zijn tegen de instelling van een quotum. Commissaris Aart van der Gaag vindt dat de overheid in eigen voet schiet. “Het is contraproductief. Er ontstaat een wrange situatie. De overheid gaat boetes aan zichzelf betalen en helpt daarmee precies nul extra arbeidsbeperkten aan het werk.” Hij schreef hier onlangs over in een column.

Inbesteden
Hoewel de marktsector dus nog niet te maken heeft met boetes, kan de quotumregeling voor overheidswerkgevers wel degelijk negatieve gevolgen hebben. Werkgevers in de overheidssector zouden werk dat nu door marktpartijen wordt uitgevoerd, zoals schoonmaak en catering, weer in eigen beheer kunnen gaan doen (inbesteden). Dan is de enige consequentie dat er met werkgelegenheid wordt geschoven en medewerkers van marktwerkgevers hun baan verliezen.

Marktsector
De werkgevers in de marktsector hebben de doelstellingen van de Banenafspraak de afgelopen jaren ruim gehaald. De definitieve cijfers over 2017 nog niet bekend, maar de kwartaalrapportages lieten goede cijfers zijn. Een quotum bij de marktsector is dus niet te verwachten. De staatssecretaris heeft bij haar wetswijziging overigens duidelijk gemaakt dat ook werkgevers, mocht dat ooit nodig zijn, een jaar uitstel kunnen krijgen om aan de doelstellingen te voldoen.

Meer lezen

  • Volgens de initiatiefnemers van ‘Op naar de 100.000 banen’ moet de aandacht uitgaan naar het oplossen van de problemen die er zijn in de uitvoering. Deze knelpunten zijn eerder samengevat in het Tienpuntenplan.
  • Vraag 5: wat is een baan volgens de Banenafspraak
  • Ervaringenmeldpunt voor bijvoorbeeld suggesties over hoe regelgeving of dienstverlening beter kunnen.