De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Antwoord:

Tot de doelgroep beschut werk behoren mensen die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, ook niet met extra begeleiding en ondersteuning. Zij kunnen alleen werken in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden. Dit kan bij de gemeente zijn, maar ook bij u als reguliere werkgever.

Het gaat om mensen die door hun lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zoveel (structurele) begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben, dat niet van u als werkgever mag worden verwacht dat u deze mensen in dienst neemt. Ook niet met extra voorzieningen van gemeente of UWV. Dit onderscheidt de doelgroep beschut werk van de doelgroep voor de Banenafspraak.

Beschut werk bij reguliere werkgever
Gemeenten zijn verplicht om voor deze doelgroep beschut werk een voorziening aan te bieden. Ook hebben gemeenten de mogelijkheid om met reguliere werkgevers afspraken te maken over de inrichting van een beschutte werkplek. Bijvoorbeeld via een detachering of via een arbeidscontract. De overheid gaat in haar berekeningen uit van een gemiddelde loonwaarde van 30% van het wettelijk minimum loon. Bij een voltijdbaan is er dus voor de loonkostensubsidie 70% van het minimumloon. Een hogere feitelijke loonwaarde doet hier niets aan af.

Het kan gaan om een beschutte werkplek bij een gewoon bedrijf of bij een bedrijf met een bredere sociale doelstelling, zoals een ‘social firm.’ Niet alle werkzaamheden of alle bedrijfsomgevingen lenen zich voor het aanbieden van beschut werkplekken. Laat u daarom goed informeren door uw gemeente of het werkgeversservicepunt. Kandidaten kunnen zelf, of de gemeente, kunnen bij het UWV een beoordeling aanvragen.

Het kabinet sprak in het regeerakkoord af meer beschutte werkplekken te creëren de komende jaren. In 2048 moeten er in totaal 30.000 beschutte werkplekken zijn. Tot december 2017 zijn in totaal 3.139 aanvragen voor beschut werk ingediend, 2155 daarvan werden goedgekeurd.

De Programmaraad publiceerde in maart het kennisdocument Beschut Werk in de Participatiewet.