De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:

Vorige week werd besloten om niet langer onderscheid tussen markt en overheid te maken in de Banenafspraak. De doelstelling van 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2025 gehandhaafd blijft. De verdeling (100.000 banen bij marktwerkgevers sector en 25.000 in de publieke sector) wordt losgelaten.

Het is geen goede ontwikkeling als de overheid minder gestimuleerd wordt om haar deel aan de Banenafspraak te leveren en het bedrijfsleven daarom onder een quotumregeling zou komen te vallen. Het kan wel een goede zaak zijn als werkgelegenheid uit aanbestedingen gaat meetellen bij de inkoper. Dat kan uiteindelijk namelijk leiden tot meer banen voor de doelgroep.

Het opheffen van het onderscheid tussen markt en overheid zal worden uitgewerkt in het brede offensief dat de staatssecretaris wil starten om meer meer mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. De ervaring uit de praktijk leert dat eenduidige en transparante loonkostensubsidies, goede en makkelijk beschikbare cliëntprofielen en betere regelingen rondom jobcoaching daarvoor in elk geval onmisbaar zijn. Op dit moment betekent het opheffen van het onderscheid nog niet zoveel voor individuele werkgevers. De macro-doelstelling uit de Banenafspraak blijft immers gelijk.