De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:
Ja. Als u daar als werkgever om vraagt, of als de jobcoach (bijvoorbeeld bij veranderingen in het functioneren van werknemers) daar aanleiding toe ziet, kan herkeuring worden ingezet.

Daarnaast kunnen herkeuringen ook worden uitgevoerd door gemeenten. Of en hoe vaak periodieke herkeuringen worden uitgevoerd, bepalen zij zelf.  Dit kan sterk variëren per gemeente of arbeidsmarktregio en wordt opgenomen in de gemeentelijke verordeningen.

Na de herkeuring kan door het UWV geconstateerd worden dat een medewerker niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet en bijvoorbeeld niet meer tot regelmatige arbeid in staat is, welke voorzieningen en maatregelen er ook worden getroffen. De medewerker wordt dan niet meer opgenomen in het doelgroepregister.

Blijkt uit de keuring dat werknemers zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, dan blijven deze werknemers nu in ieder geval tot en met 2027 in het doelgroepregister staan.

Goed om te weten: UWV werkt het doelgroepregister periodiek bij. Het is daardoor mogelijk dat u niet de meest actuele informatie ontvangt wanneer u gegevens opvraagt uit het doelgroepregister. Een volledig overzicht van de doelgroepen met de bijbehorende actualisatiedatums vindt u op www.uwv.nl/doelgroepregister.