Voorstel voor een Breed offensief om het Brede offensief uit het slop te trekken

De kranten staan vol met verhalen over een nieuwe bestuurscultuur, over macht en over tegenmacht. Daar voeg ik graag nog een begrip aan toe: hindermacht. Politiek Den Haag werpt zich met het – opnieuw en opnieuw en opnieuw – uitstellen van het Breed offensief op als formidabele hindernis voor een inclusieve arbeidsmarkt.

En daar ben ik wel klaar mee.

Toenmalig staatssecretaris van SZW, Tamara van Ark (VVD), lanceerde het Brede offensief om inclusief werkgeven in het algemeen en de banenafspraak in het bijzonder, eenvoudiger te maken. Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) verklaart het nu tweeëneenhalf jaar tot controversieel onderwerp.

Stap in de goede richting

Hoeveel tijd er door talloze mensen, inclusieve werkgevers en mensen uit de doelgroep incluis, niet in de vormgeving van dit Brede offensief is gestopt, is met geen mogelijkheid te beschrijven. Alleen ikzelf al zat in het bestuurlijk overleg, de stuurgroep én het ambtelijk overleg. En het resultaat, weliswaar geen wondermiddel, maar een stap in de goede richting, wordt nu weer op de plank gelegd. Waarom? Misschien uit angst voor moties die de Participatiewet op de kop zouden kunnen zetten.

Van de politiek moeten we het niet hebben… Terwijl wij staan te trappelen om verbetering van de regels rond de banenafspraak. In Den Haag wordt nu geformeerd. Dan zeggen ze dat je broedende kippen niet moet storen. Nou, laten ze in Den Haag dan maar even met hun eigen dingen bezig blijven.

Wij gaan door

Ons rest de praktijk. Binnen de banenafspraak en het bestaande, krakkemikkige stelsel, is al meer dan een vol Feyenoordstadion aan mensen aan het werk gekomen. Daar gaan we mee door. Dat doen we omdat we geloven in een inclusieve maatschappij. We gaan door met intrinsiek gemotiveerde bedrijven, met gedreven projectleiders en mensen met een arbeidsbeperking, die veel meer kunnen en willen dan de meeste mensen denken.

Wij gaan door. Maar wat zou het fijn zijn als we dat zonder hindermacht, rare regels en complexe systemen zouden kunnen doen. Iemand zou er een Breed offensief over moeten bedenken…

_________

Aart van der Gaag, een leven lang werkzaam (publiek en privaat) op de arbeidsmarkt. Boegbeeld VNO/MKB/LTO, inzet 100.000 arbeidsbeperkten, inspirator overheid voor de 25.000 banen.

.

By |2021-04-16T13:41:46+02:0016 april 2021|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok