In het vierde kwartaal van 2020 is het aantal werkzame personen binnen de doelgroep Banenafspraak gelijk gebleven met het voorgaande kwartaal. Dat bleek uit de Trendrapportage Banenafspraak die UWV vandaag publiceerde. Het aantal banen groeide wel, met 4 procent. Er zijn 5.468 banen bijgekomen.

UWV verklaart het verschil tussen het aantal werkende personen en het aantal banen door te wijzen op de specifieke kenmerken van het vierde kwartaal (zo bevatte het kwartaal een week extra en werden in deze periode nabetalingen in verband met niet opgenomen verlofuren verricht).

Het vierde kwartaal
Ten opzichte van het derde kwartaal 2020 zijn er in totaal 4.925 extra banen via een regulier dienstverband bijgekomen: 4.997 bij het bedrijfsleven en een afname van 72 banen binnen de overheid. Daarnaast zijn er 543 extra banen via een uitzendcontract of detachering bijgekomen. UWV stelt de verdeling daarvan tussen overheid en bedrijfsleven pas bij de jaarrapportage vast.

Sinds de start
Binnen de banenafspraak zijn daarmee 66.730 extra banen gerealiseerd. De doelstelling van de banenafspraak voor 2020 was het realiseren van 67.500 extra banen: 17.500 bij de overheid en 50.000 bij het bedrijfsleven. Op dit moment werken er 6464 mensen via een regulier dienstverband bij de overheid en 51.549 bij marktwerkgevers. Daarnaast zijn er nog 8.717 extra banen via een uitzendcontract of detachering.

De conclusie van ‘Op naar de 100.000 banen’
UWV vermeldt expliciet dat het effect van de coronacrisis op de aantallen niet in kaart te brengen is. Duidelijk is dat in het coronajaar 2020 de totale doelstelling voor het eerst niet is gehaald. De buffer in aantallen die het afgelopen jaar is opgebouwd, is geslonken. Het goede nieuws is dat de focus op baanbehoud heeft gewerkt. De mensen die binnen de doelgroep aan het werk zijn, lijken hun baan in overgrote meerderheid te hebben behouden.

Aangezien de coronacrisis nog gaande is, betekent dit onverkort dat de focus op baanbehoud voor de doelgroep moet blijven liggen. We willen de inclusieve arbeidsmarkt, die de afgelopen jaren is opgebouwd, immers op peil houden. Snel economisch herstel zal vanzelfsprekend helpen bij het realiseren van nieuwe banen. Daarnaast blijven we erop hameren dat verdere vereenvoudiging van regels en uitvoeringspraktijk nodig is om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Het Brede Offensief dat dit in elk geval deels zal regelen, wacht nog op goedkeuring van de Tweede Kamer.

Meer informatie:
De regionale trendrapportage Banenafspraak vierde kwartaal 2020