‘Stop met denken vanuit beleid, start met denken vanuit vertrouwen en samenwerking!’

verlicht toetsenbordBanenafspraak, jeugdwerkloosheid , 50-plus, beschut werk, WAJong et cetera. Zo maar even wat items die de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws zijn. Allen hebben zo hun eigen projectteam, ambassadeurs, belangengroep of ander soortig medium en bijeenkomsten om hun groep het meest in de spotlight te zetten. Om het belang scherp aan te zetten en op het hoogste podium te laten belanden. En allemaal ‘kloppen’ we aan bij de ondernemer en vertellen dat ze toch vooral werk moeten maken van hun doelgroep. Sommigen kunnen zelfs schermen met een boete als niet voldaan wordt aan.

Er lijkt echter een tendens te ontstaan van hoe meer we kunnen ‘splitsen’ hoe beter. Dit leidt mijn inziens tot een steeds groter wordende onoverzichtelijkheid.  En dan met name voor de ondernemer! Dat baart mij zorgen.

Kijk bijvoorbeeld naar de politiek. We hebben nog nooit zoveel politieke partijen gehad terwijl de onderlinge verschillen zelfs onder een microscoop nog moeilijk te ontdekken zijn. Al deze partijen zenden hun programma naar de kiezer, die op zijn beurt een beetje moe wordt van zoveel informatie. Vooral als het in veel gevallen om dezelfde boodschap gaat. Het kan zelfs leiden tot een vorm van desinteresse bij de kiezer.

Pleit ik hier dan voor afschaffing van alle belangengroepen et cetera? Nee, absoluut niet!

Deze heb je nodig om informatie op te halen van de achterban. Informatie noodzakelijk om de stem van de doelgroep goed te kunnen vertegenwoordigen. Maar laten we niet vergeten dat we allemaal aan hetzelfde doel werken; mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en weer op weg te helpen naar mogelijk een nieuwe start op de arbeidsmarkt.  We streven naar een inclusieve arbeidsmarkt, laten we dan ook streven naar een inclusieve en integrale samenwerking en aanpak.

Jan Terlouw verwoorde het prachtig een aantal weken terug. Laten we bedachtzaam zijn op het verdwijnen van de touwtjes uit de brievenbussen. Touwtjes die het vertrouwen geven om bij elkaar naar binnen te lopen, te praten met elkaar en de samenwerking te zoeken. We moeten stoppen met denken vanuit beleid en starten met denken vanuit gedrag, vertrouwen en samenwerking!

jan-de-bruin

 

Jan de Bruin
Aanjager 100.000 banen VNO-NCW West

By |2017-01-27T12:16:37+02:0016 december 2016|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok