‘Waar begin je aan?’, kreeg ik te horen toen ik mensen vertelde over mijn ambiteuze plan om een socialmedia-bedrijf op te bouwen met mensen die huisgebonden zijn. Het idee om personeel aan te nemen lijkt veel mensen al hoofdbrekens te bezorgen, laat staan personeel dat van de overheid het stempel ‘arbeidsongeschikt’ heeft gekregen.

Maar dat stempel, dat was juist mijn motivatie. Ik had in die tijd namelijk Angélique leren kennen, die al twintig jaar thuis zat. Letterlijk, want ze kwam nauwelijks haar huis uit: ze heeft agorafobie, krijgt paniekaanvallen buitenshuis en kon niet meer op kantoor werken. En dus kreeg ze het stempel ‘arbeidsongeschikt’.

Talenten
Angélique was vrijwilliger op een project dat ik als zzp’er voor de Angst Dwang en Fobie stichting uitvoerde. Ik was verrast hoe goed ze was met taal. En hoe snel ze alle programma’s die ik uitlegde oppakte. Zo zonde dat niemand van haar talenten gebruikmaakte! Ik kon me daar boos over maken. Bedrijven zouden soepeler om moeten gaan met mensen als Angélique en haar vanuit huis laten werken. De techniek was daar al klaar voor: ik werkte zelf ook al op afstand met zzp’ers en klanten.

Toen viel het kwartje: als ik haar het vak zou leren, kon ik me specialiseren in social media, een vakgebied waarin werken buiten kantoortijden veel meerwaarde heeft. De volgers van socialmedia-kanalen zijn immers vooral ’s avonds online: vanuit de trein of op de bank. En zo konden we samen 24/7 service bieden. Ik zou zelf dat bedrijf worden dat zou laten zien dat het wél kan: huisgebonden mensen in hun kracht inzetten.

Mooie bedrijfsgroei
Dit bleek een gouden greep. Niet alleen maakte ik mensen die ik aannam heel gelukkig met een werkplek waar er rekening gehouden werd met hun beperking, ook opdrachtgevers waren blij met de service. Met een mooie bedrijfsgroei tot gevolg. Nu, zeven jaar later, werken er veertien mensen bij Webmastery, waarvan tien met een arbeidsbeperking.

Toegegeven, er zijn zeker hoofdbrekens geweest. Maar de voordelen van inclusief werkgeven die vaak genoemd worden wegen zwaarder, en kan ik zeker beamen: het geeft een goed gevoel om het verschil te maken in het leven van mensen en je krijgt er loyale werkgevers en een betere werksfeer voor terug.

Voordelen van inclusief werkgeven
In deze blog wil ik echter stilstaan bij een bijkomend voordeel dat minder vaak genoemd wordt: inclusief werkgeven kan zzp’ers en kleine bedrijven helpen met bedrijfsgroei.

Dit is waarom:

  1. UWV geeft mensen met een arbeidsbeperking een no-riskpolis. Dat wil zeggen dat zij de kosten dragen als de medewerker ziek wordt. Het ziek worden van een medewerker is het grootste risico dat zzp’ers lopen, wanneer zij starten met het aannemen van personeel. Daarom zorgt inclusief werkgeven voor het verminderen van dit risico.
    Mijn tip: regel de no-risk direct bij het aannemen van het personeel en niet pas als ze ziek worden.
  2. Als zzp’er heb je zelden direct werk voor een volledige functie. Mensen met een arbeidsbeperking, in ieder geval huisgebonden mensen, vinden het vaak geen probleem om met vier uur te beginnen en mee te groeien met de werkvoorraad.
    Mijn tip: neem mensen met een min-maxcontract aan voordat je een vacature hebt, zodat ze langzaam kunnen wennen en je ziet of ze meer uur aankunnen. Zo heb je altijd een flexibele schil en hoef je geen nee te zeggen tegen nieuwe opdrachten.
  3. Als je mensen met een arbeidsbeperking in hun kracht inzet, heb je een meerwaarde voor organisaties die concurrenten moeilijk kunnen kopiëren. Dat is in ons geval niet alleen de flexibiliteit buiten kantoortijden die we bieden. Ook bieden we voor gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen de meerwaarde dat wij ervaringsdeskundigen kunnen inzetten.
    Mijn tip: probeer om te denken en zoek iemand wiens kracht juist ligt bij de inhoud van de functie, niet ondanks, maar dankzij de beperking.
  4. Je krijgt meer naamsbekendheid door het sociale verhaal van je bedrijf. Het sociale verhaal is een mooie manier om naamsbekendheid op te bouwen en aan tafel te komen bij potentiële opdrachtgevers, maar meestal niet de reden dat mensen voor jou als bedrijf kiezen en terugkomen. De kwaliteit blijft voorop staan.

Mooie match
Ik hoop hiermee te laten zien welke kansen inclusief werkgeven biedt, voor zowel de zzp’er als voor mensen met een arbeidsbeperking, die staan te springen om een mooie baan. Het kan zo’n mooie match zijn, want mensen met een beperking gedijen vaak juist goed in een klein bedrijf, met persoonlijke aandacht.

Angélique kruipt na zeven jaar nog steeds met veel plezier achter haar pc als er een verzoek van een opdrachtgever binnenkomt om een nieuwsbericht op de site te zetten. Of van een collega om een YouTube video te ondertitelen, want dat is een van haar specialiteiten geworden. De online contacten doen haar goed, ze komt inmiddels makkelijker buiten. Angélique: ‘Ik vind het werk zo geweldig. Ik draai weer mee in de maatschappij en ben enorm dankbaar voor de kans die ik heb gekregen.’

 

Margaret Massop is directeur/eigenaar van socialmedia-bedrijf Webmastery. Ze is genomineerd voor de Libelle Ster verkiezing 2019.