Het is een feit. Sinds vorige week ben ik officieel lid van een bestuur. Mijn eerste bestuurdersrol, bij Studio Blijmakers in Dordrecht. Een atelier waar mensen met niet aangeboren hersenletsel weer mogen gaan ontdekken dat ze nog wat kunnen. Nog iemand zijn. Waar het hoofd niet meer wil, hun handen de prachtigste dingen maken. Zonder moe te worden! En daar worden zij blij van. En ik ook.

Veel mensen lukt het niet om aan het werk te zijn. Door de klappen van het leven zijn ze (even) niet in staat om mee te doen. Het kan zijn dat je bent gevlucht en nieuw bent in dit land, ziek bent geworden of in de schulden zit. Er zijn kortom tal van redenen waarom het werken niet lukt. En wat gebeurt er dan? Dan beland je op de bank, tussen de vier muren van je huis.

Dingen die anders zo normaal waren, gaan nu niet meer. Dan is de blijdschap ver te zoeken. Maar wat als je dan in de gelegenheid wordt gesteld om wèl mee te doen. Omdat je wordt gezien en iemand je een kans biedt. Misschien op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden. Nieuwe dingen mag verkennen. Vertrouwen krijgen en (her)winnen. Dat maakt je blij. Je hoort ergens bij, doet er toe.

In mijn werk ondersteun ik (leerwerk)bedrijven om het mogelijk te maken dat mensen weer mee gaan doen. Veel werkgevers die ik spreek willen wel voldoen aan de Banenafspraak. Maar hoe begin je? Hoe bereid je je bedrijf voor op de komst van iemand met een arbeidsbeperking? We maken plannen welke afdelingen en taken het meest geschikt zouden zijn voor iemand uit het doelgroepregister. Maar dan? Hoe bereiden we ons personeel voor op iemand die misschien anders reageert of er anders uitziet? Je zou gaan twijfelen om er aan te beginnen. En dat is het moment om te bedenken dat je als werkgever een Blijmaker bent.

Jij maakt het verschil. Door inclusief te ondernemen voeg je iets toe. Niet alleen aan de persoon die je aanneemt. Het verrijkt je bedrijf. Je laat namelijk zien dat het gewoon is dat iedereen meetelt. Is het makkelijk? Nee, zeker niet. Met aanpassingen hier en daar is er echter veel mogelijk. Blijmaken is een werkwoord. Het is tijd voor meer blije werkgevers. Maak jij er werk van?

 

Mirjam van der Zaag

Glintz
ParticipatiePartner voor (leerwerk)bedrijven