De subsidieregeling voor scholing en re-integratie van personen met arbeidsbeperkingen en ernstige scholingsbelemmeringen (ESB) wordt voor vier jaar verlengd.
De huidige regeling is in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geëvalueerd en loopt eind 2023 af. De ESB-regeling is sinds 2006 beschikbaar en is bedoeld voor jongeren met arbeidsbeperkingen en ernstige scholingsbelemmeringen, die niet vanuit het reguliere onderwijs de stap naar werk kunnen zetten. Het gaat om jongeren die 18 jaar of ouder zijn en die geen diploma hebben op minimaal mbo-2-niveau.
Stapeling van uitdagingen
Het zijn jongeren die zich kenmerken door een ‘stapeling van uitdagingen’ die de afronding van hun schoolloopbaan in de weg staan. Bijvoorbeeld omdat zij een combinatie van een psychische aandoening en gedragsproblematiek hebben. Of omdat zij wegens een fysieke beperking te maken hebben met een onvoorspelbare belastbaarheid. Deze jongeren vallen veelal uit in het reguliere onderwijs omdat zij niet om kunnen gaan met de zelfstandigheid die van hen wordt verwacht of de drukke schoolomgeving te veel prikkels bevat.
De ESB-regeling geeft jongeren toegang tot een specialistisch traject waarin met een individuele aanpak scholing en arbeidstoeleiding worden gecombineerd. Hierbij worden aan jongeren met beperkte kansen op de arbeidsmarkt, tóch kansen geboden om een beroepsopleiding af te ronden en te werken op een baan die bij ze past.
Subsidieafspraken ESB-trajecten waar jongeren aan deelnemen duren maximaal 3 jaar en 7 maanden en worden uitgevoerd door vier scholingsinstellingen: Bartiméus, EEGA, Heliomare en Pluryn. Met deze scholingsinstellingen zijn resultaatafspraken gemaakt over opleiding en plaatsing in een baan: negentig procent van de deelnemers behaalt een kwalificatie. Daarvan gaat zestig procent aan het werk. De scholingsinstituten ontvangen samen jaarlijks ruim 13 miljoen euro. Met dat geld kunnen zij ongeveer 240 jongeren via een traject ondersteunen.
‘Ik wil dat jongeren een zo goed als mogelijk arbeidsmarktperspectief hebben. Ook als zij te maken hebben met beperkingen en scholingsbelemmeringen’, schrijft minister Schouten (Participatie) over haar voornemen aan de Tweede Kamer. Zij noemt het essentieel dat het stelsel van onderwijs, zorg, sociale zekerheid en werk samenhangend functioneert.
Tekst: Klaas Salverda