Werkgevers in de marktsector creëren steeds meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit de Trendrapportage over het derde kwartaal van 2016 van het UWV. Daarin staat dat het aantal reguliere banen in de marktsector voor deze doelgroep in alle arbeidsmarktregio’s is gestegen ten opzichte van de Trendrapportage over het tweede kwartaal van 2016. In totaal zijn in het derde kwartaal een kleine 2000 extra banen gerealiseerd.

Het aantal banen via detacheringen en uitzendcontracten neemt minder snel toe. Hier is in 15 van de 35 arbeidsmarktregio’s een stijging te zien. Dit is deels te verklaren doordat SW-detacheringen grotendeels per jaar worden geregistreerd. Het daadwerkelijk aantal banen in 2016 via deze weg is dan ook pas medio 2017 volledig bekend.

Doorgaan op deze weg
De Trendrapportage laat zien dat de marktsector op koers ligt om het jaarlijks afgesproken aantal banen in het kader van de Banenafspraak te halen (8.000 in 2016 en 9.000 in 2017). Aart van der Gaag, commissaris Op naar de 100.000 banen: “We zijn blij dat de inspanningen van de werkgevers in de marktsector in de Trendrapportage zichtbaar zijn en dat zoveel mensen met een beperking kunnen bijdragen in het bedrijfsleven. Toch hebben we nog een flinke stap te maken voor we alle 100.000 banen gerealiseerd hebben. Het blijft dus belangrijk door te gaan op deze weg en nieuwe werkgevers te inspireren. Ook blijven we ons inzetten om de faciliteiten voor werkgevers steeds verder te verbeteren.”

Dag van de Duizend Voorbeelden
Dat gebeurt onder andere over twee weken tijdens de Dag van de Duizend Voorbeelden op donderdag 16 februari. Dan staan ruim 500 werkgevers die al aan de Banenafspraak meedoen in het zonnetje. Met hun praktijkverhalen inspireren ze andere werkgevers om ook aan de slag te gaan. In het hele land zijn tientallen evenementen zoals workshops, bedrijfsbezoeken en Meet & Greets.

Onderwijs belangrijk potentieel
Een kansrijke manier om werknemers in het kader van de Banenafspraak te vinden is het onderwijs. Leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs komen rechtstreeks in het doelgroepregister. ‘Op naar de 100.000  banen’ zet zich in voor een betere aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven om ook de talenten van die leerlingen tot hun recht te laten komen. Werkgevers die zich willen laten informeren over het potentieel aan werknemers kunnen een van de voorstellingen van Bazen Verbazen bezoeken, waarin leerlingen van speciaal onderwijs en praktijkonderwijs hun werknemersvaardigheden presenteren.