Onlangs werd Meesterwerk Werkprojecten B.V. te Oldenzaal door de rechtbank in Overijssel failliet verklaard. Het sociaal werkbedrijf – dat mensen uit Twente en de Achterhoek met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpt – kan nu toch een doorstart maken.
Vorig jaar zijn door de nieuwe aandeelhouder Flexfamily, een grote uitzendorganisatie in Oost-Nederland, nog financiële middelen aan Meesterwerk verstrekt om het vermogen van de vennootschap te versterken. De verwachting was ook (omzet)groei te kunnen realiseren, maar dat is niet gelukt.
Terugkijkend stelt Flexfamily dat het landschap in de sociale werkvoorziening afgelopen tijd aan grote veranderingen onderhevig is, terwijl Meesterwerk het ook in de coronaperiode zwaar heeft gehad.
Liquiditeitskrapte
De combinatie van de daling van de totale omzet, een vermindering van de marges en de hoogte van de vaste lasten leidden tot acute liquiditeitskrapte. Als aandeelhouder hoopt Flexfamily dat het de curator lukt om een geschikte partij te vinden voor een doorstart, zodat de schade voor alle betrokkenen nog enigszins kan worden beperkt.
Brug naar arbeidsmarkt
Meesterwerk werd in 2007 opgericht voor ‘mensen met onbenut talent’ als brug naar de arbeidsmarkt. Sinds haar start heeft het bedrijf zo’n 70 procent van de mensen die ze begeleiden met succes geholpen om door te stromen naar regulier werk.
Unieke Achterhoekers
Vanwege alle inspanningen werd Meesterwerk twee jaar geleden nog beloond met het ambassadeurschap van Unieke Achterhoekers aan het werk. Toenmalig wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst had destijds lovende woorden voor het sociaal werkbedrijf: ‘Dit is een goed voorbeeld van sociaal ondernemerschap. Re-integratie van mensen uit de doelgroep is van groot belang om ze vooruit te helpen. Dat gebeurt met tijd en aandacht en daarmee op de juiste manier.’
Beide kanten klem
Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, heeft naar eigen zeggen zeker oog voor medewerkers die vertellen hoe zij moeilijk zij het hebben om financieel rond te komen. ‘Maar ook de directeuren van de sociaal ontwikkelbedrijven en wethouders zitten klem. Zij zien dat er iets moet gebeuren, maar hebben niet de ruimte om dat verschil te maken’, stelt Cedris.
Toekomstbestendiger
Minister Schouten voor Participatie wilde, toen het kabinet nog niet was gevallen, een scala aan maatregelen treffen om beschut werk verder te stimuleren en de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven toekomstbestendiger te maken.
Voor de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven zou volgend jaar via de begroting van SZW een budget van 63,9 miljoen euro beschikbaar komen. Dat was voor een groot deel bedoeld voor mensen die vallen onder de Banenafspraak en nog niet klaar zijn om bij een reguliere werkgever te werken. Sociaal ontwikkelbedrijven kunnen voor hen heel goed als vangnet dienen wanneer werken bij een reguliere werkgever (tijdelijk) niet lukt.
Doorstart
Volgens RTV Oost komt er nu toch een doorstart. Het regionale medium meldt dat het merendeel van de werknemers aan het werk kan blijven: 92 van de in totaal 136 personeelsleden behouden hun baan. De werkzaamheden zullen in de toekomst onder de vlag van sociale werkplaats DCW, de sociale werkvoorziening Larcom, het logistieke bedrijf Labora Quadratum en sociale werkvoorziening Laborijn worden verricht.