In de stijlvolle omgeving van de Buitensociëteit in Zutphen, een waarlijk schitterende coulisse voor de uitreiking van inclusieve werkgeversprijzen, verzamelden zich donderdag 17 november 2022 ruim 200 genodigden voor een avond vol inclusie, zenuwachtige kandidaten, prikkelende stellingen, wolvenfilmpjes en door emoties overmande winnaars.

Het was het Sociaal Ondernemen Werkt Event van Factor Werk, georganiseerd in het kader van de Maand van de 1000 Voorbeelden. De Zutphense wethouder Sjoerd Wannet benadrukte in dit verband het belang van erkenning voor inclusief ondernemerschap. De genomineerden drentelen intussen al zenuwachtig heen en weer en in en uit de speciaal voor hen gereserveerde green room.

Criteria
Hoe kies je de meest sociale werkgever? Hoe bepaal je wie de sociaalste starter is en wat zijn de criteria als je erachter wilt komen welke sociale ondernemer het meest inspireert? Voor deze moeilijke taak stond een driekoppige jury onder leiding van Edwin Jong (Deloitte), die zich in opdracht van FactorWerk over deze dilemma’s moest buigen.

Dat was niet makkelijk geweest, bevestigde Jong. Er waren, en alleen dat al bewees volgens de juryvoorzitter de kracht van impact ondernemen in de regio, 93 nominaties binnengekomen voor sociale ondernemers. “Dat zijn 93 organisaties met sociale prestaties die een bijzondere vermelding verdienen. En dan te kiezen tussen zoveel mogelijkheden. Dat is echt een moeilijke keuze.”

In de spotlight
Uiteindelijk was er een shortlist met drie kandidaten per categorie vastgesteld. Vaardig geleid door projectmanager Marc van Zanten, die eerder de hoop uit had gesproken dat de genodigden de bijeenkomst geïnspireerd zouden verlaten, werden de genomineerden per categorie op het podium geroepen.

Negen bedrijven uit de regio die uit overtuiging, zoveel werd wel duidelijk, en met hart en ziel bezig waren met sociaal ondernemen. “Of gewoon met ondernemen, want waarom moet dat adjectief sociaal er eigenlijk bij. Andere ondernemers noem je toch ook niet asociaal?” Zoals medejurylid Rolf Winter fijntjes aantekende.

Maar in elk geval negen bedrijven die mogen gelden als voorbeeld van inclusief ondernemerschap, sociaal ondernemerschap, impactondernemerschap. Laten we zeggen: ondernemerschap dat het verschil maakt in het leven van mensen.

De genomineerden
Dit verslag is niet de tijd en niet de plaats om de inclusieve verdiensten van deze negen ondernemers uit te spellen. Er zijn filmportretten gemaakt van de genomineerden en die spreken voor zich. Druk hier of op de Play-knop om de filmpjes te bekijken.

De winnaars
Tot de winnaars werden gekroond: Favorabel Zutphen (meest sociale werkgever), Spar Together Better (meest sociale starter) en Circulair ambachtscentrum Foenix (meest inspirerende sociale werkgever 2022). “Hun manieren verschillen,” zei juryvoorzitter Jong, “het zijn misschien wel totaal verschillende bedrijven. Maar ze zetten door, ze bieden mensen de ruimte en de kansen en daarmee maken ze het verschil.”

Gönül Hettema-Fidan, van Foenix, nam de prijs voor meest inspirerende sociale werkgever in tranen in ontvangst. Haar woorden waren exemplarisch voor die van de andere winnaars: “Dit is heel belangrijk voor ons. We bestaan nu veertig jaar. Deze prijs laat zien dat sociaal ondernemen ook op de lange termijn een oplossing kan zijn. Het is een aansporing en een eer. Wat een ongelofelijke eer.”

De goede kant op
De bekendmaking van de winnaars was de apotheose van de avond. Voorafgaand was er een walking dinner, een spoken word voordracht over kwetsbaarheid van Laura Bliek, ook bekend van de belangenorganisatie ‘Wij staan op’.

Of sociaal ondernemen de wereld kan veranderen was de onderliggende vraag in de paneldiscussie, op aanstekelijke wijze geleid door Willemien Vreugendhil. Katja Ünlütürk (FactorWerk), Wilma Evink (Expertisecentrum Parc Spelderholt), Berjan Zandink (regiodirecteur Van Gelder) en Laura Bliek reageerden op stellingen als: ‘bedrijven die niet sociaal ondernemen, hebben geen toekomst’ (unanieme overeenstemming). Vanuit hun eigen specialisme kwamen ze in essentie tot dezelfde conclusie, zoals verwoord door Laura Bliek: het gaat de goede kant op met inclusie, maar het gaat wel langzaam.”

Dat gold zeker niet voor keynote speaker Jack Cox. De vermogensbeheerder en auteur van het boek ‘Vlindereconomie’ gaf het publiek een tour d’horizon van het oude Rome tot de Club van Rome en van denkers en economen als Thomas Pikkety tot Kate Rahworth. Aan de hand van een wolvenfilmpje liet hij het belang van balans en – gek genoeg- het hebben van natuurlijke vijanden zien. Zijn slotsom: we moeten nadenken over het systeem van economische groei, “want we lenen de wereld alleen maar van onze kinderen.”

Herdacht en geëerd
Het was een avond die inspireerde, soms tot nadenken stemde, verschillende perspectieven toonde en uiteindelijk samen te vatten was in de woorden van Edwin Jong: “De grote winnaar vanavond is sociaal ondernemen. Dat bewijzen de verhalen van de genomineerden, dat bewijst het aantal genomineerden en de goed gevulde zaal.”

Overigens werd er door nog een prijs uitgereikt. En wel voor inclusief pionier Henk Smit, van bakkerij De driekant in Zutphen. Hij overleed eerder dit jaar. Al vijfentwintig jaar geleden richtte hij een biologische bakkerij op met plek voor iedereen Zijn zoon Marijn nam een special impact uitblinker award in ontvangst. Met deze award werd Smit herdacht en geëerd. Na een moment van stilte, was een werkelijk oorverdovend applaus de reactie uit de zaal.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast