Sandra Ballij is sociaal ondernemer. Een gesprek, in twee delen, met de grondlegger van drie bedrijven gericht op mensen met een zintuiglijke beperking over sociaal en inclusief ondernemen in tijden van corona. Vandaag over detacheringstak Ctalents: “Je moet de lichtpuntjes omarmen”

Sandra Ballij geeft leiding aan drie sociale ondernemingen: Ctalents, dat mensen met een zintuiglijke beperking detacheert, Restaurant Ctaste, waar gasten kunnen dineren in het donker en de Sign Language Coffeebar, waar koffie in gebarentaal kan worden besteld.

“Ctalents heeft gelukkig mooie partners als ABN Amro en de nationale politie. Daarom kunnen we ook mensen blijven werven en nieuwe mensen plaatsen. ABN Amro liet ons meteen weten dat de crisis geen invloed zou hebben op ons partnerschap. Bij deze partners verwachten we ook in deze periode tien mensen per maand te plaatsen. Dat geeft hoop. Dat zijn de lichtpuntjes die je nu moet omarmen.

Tegelijkertijd is het natuurlijk zo dat er klanten af zijn gevallen. Dat is niet te vermijden in een crisis als deze. Dat vraagt omdenken van onze kant. Er zijn sectoren waar ze zitten te springen om mensen en het is de grote uitdaging om binnen die sectoren banen te vinden die geschikt zijn voor mensen met een zintuiglijke beperking.

Maar waarom zou dat niet kunnen? De audiospecialisten bij de politie en de mensen bij ABN Amro bewijzen elke dag dat ze op verschillende plekken en in verschillende functies gewoon heel goed werk kunnen leveren. Instanties als UWV en RIVM hebben dringend behoefte aan mensen en ondersteuning. Daar zoeken we nu de ingangen. Ook weet ik van afdelingen van grote bedrijven, die nu tijdelijk een aannamestop heb afgekondigd. Die geldt alleen vaak niet voor mensen met een beperking.

Als het lukt om daar mensen te plaatsen, gaan we over op het tweede deel van ons geheime masterplan: we gaan ze stiekem fan maken. Alle werkgevers waar we mensen hebben gedetacheerd, waren razend enthousiast.

Die nieuwe aanwas hebben we trouwens ook echt nodig. Als mensen twaalf maanden via ons gedetacheerd zijn, krijgen ze een contract bij de werkgever. Om gezond te blijven, moeten we dus steeds mensen blijven plaatsen.”