Afgelopen vrijdag publiceerde UWV de banenafspraak-resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal zijn er nu 54.529 banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Het eerste kwartaal is traditioneel iets minder positief dan het voorafgaande. Dat was de afgelopen twee jaar ook al het geval. De 54.529 gerealiseerde banen zijn als volgt te verdelen: 6.156 banen bij de overheid en 48.373 bij marktwerkgevers.

Daarnaast waren er 5.996 extra banen via een uitzendcontract of detachering. Banen in deze categorie worden pas bij de jaarmeting onderverdeeld naar overheid en markt. Opvallend is de toename van het aantal beschutte werkplekken, deze toename is naar verhouding groter dan in de afgelopen jaren.

De reactie van ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’

Naast de jaarlijks terugkerende daling in het eerste kwartaal, veroorzaakt door seizoensgebonden werkverlies, zien we nu ook duidelijk de invloeden van de coronapandemie terug. Sectoren als horeca en schoonmaak zijn hard getroffen gedurende de coronacrisis. Het is bekend dat juist die sectoren naar verhouding veel werkgelegenheid bieden aan mensen met een arbeidsbeperking.

De cijfers van de banenafspraak lopen redelijk in lijn met de ontwikkeling op de arbeidsmarkt en laten eenzelfde trend zien als de werkgelegenheid in het algemeen. De inclusieve beweging blijft daarmee vooralsnog op peil. Talloze werkgevers bieden kansen aan mensen met een arbeidsbeperking. Dat doen ze omdat ze gemerkt hebben dat inclusie een positieve invloed heeft op hun organisatie. Hun verhalen, en hun ervaringen van het afgelopen jaar, zullen we de komende periode onder de aandacht brengen binnen de campagne Inclusieve Knokkers.

Maar, om de arbeidsmarkt nog een aantal stappen inclusiever te maken, is het tijd voor een bredere afspraak met uniforme en eenvoudige regelgeving! Dit is daarom het moment de arbeidsmarkt te voorzien van een positieve impuls. Al voor de uitbraak van de pandemie vroegen wij om vereenvoudiging en uniformering van regelgeving. Juist in deze lastige periode is deze oproep urgenter dan ooit. Wij roepen, in de woorden van minister Koolmees, de Tweede Kamer op om ‘te komen tot een systeem dat werkgevers stimuleert om meer banen voor de doelgroep te realiseren.’

Dat alleen is niet genoeg. Inclusieve werkgevers worden dagelijks beperkt door de schotten die bestaan tussen de verschillende doelgroepen. Een grotere groep mensen met afstand tot de arbeidsmarkt heeft behoefte aan een vergelijkbaar pakket aan ondersteuningsmaatregelen. Doe dit zonder de oorspronkelijke doelgroep banenafspraak te vergeten. Alleen door de banenafspraak te voorzien van een breder kader kunnen we de arbeidsmarkt echt inclusiever maken.

De regionale trendrapportage vindt u hier