Hotel-restaurant en cateringbedrijf Frans op den Bult wordt al in de zesde generatie van de familie gerund door Irma Hellegers en haar man Wim, die in de zaak is geboren. Op dit moment leidt ze het bedrijf samen met haar man, terwijl haar kinderen ook al in de zaak werken. Net zo vanzelfsprekend als de kwaliteit van het eten en de service, is de inzet van medewerkers met een arbeidsbeperking.

“We hebben 58 medewerkers, waaronder een vaste ploeg van rond de 30 man. Veel zijn er al 15 of 20 jaar in dienst, dus je kunt echt zeggen dat we één grote familie zijn,” vertelt Hellegers trots. Dat familiegevoel vindt ze misschien wel het belangrijkste aan Frans Op den Bult. “We doen het echt samen, we zijn een team. En dan maakt het helemaal niet meer uit of iemand binnenkomt met een afstand naar de arbeidsmarkt, een beperking, of hoe dat dan ook heet.”

Van de 30 vaste medewerkers, hebben er 9 een arbeidsbeperking. De eerste kwam in 2001 via het Praktijkonderwijs bij Hellegers terecht. “Die wilde graag in de horeca werken. Dus vroeg de school of we het een keertje wilde proberen. Nou ja, die kans wilden we haar niet onthouden. Dat is gewoon een kwestie van gunnen.” Maar niet alleen via het praktijkonderwijs kwamen de medewerkers met een arbeidsbeperking bij het hotel/restaurant terecht. “Ook het UWV en andere instellingen komen met kandidaten bij ons terecht. Als je bekend staat als inclusief bedrijf, dan weten ze je wel te vinden.”

Tegen werkgevers zegt ze: wees er niet bang voor. Ondernemers hebben volgens haar vaak geen zin in de tijd en moeite die het kost om mensen met een beperking aan het werk te helpen. Zowel vanwege de bureaucratie als de begeleiding. “Aan de bureaucratie kan ik niet veel doen, maar de tijd die het kost aan begeleiding betaalt zich dubbel en dwars terug. Het zijn zulke lieve mensen en ze zijn 200% gemotiveerd. Echt dat is de moeite waard.”

Lees het hele interview met Frans op den Bult.