Reactie Tweede Kamer en minister op plannen sociale ontwikkelbedrijven

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt de visie die Jasper van Dijk en zijn collega René Peters in de nota hebben neergelegd richting een gerevitaliseerde Sociale Werkvoorziening.

Een dergelijk bedrijf zou mensen met een beperking en met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid moeten bieden zich te ontwikkelen binnen het ‘ontwikkelbedrijf’. Het heeft ook een terugvalfunctie. Als het mensen niet lukt in het bedrijfsleven, kunnen ze hier altijd terugkeren.

De toegang tot werk wordt een recht. Dat geldt dus ook voor het recht op scholing en begeleiding. Verder krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, inclusief mensen met een beperking, het ‘recht op initiatief’. Dat houdt in dat werkzoekenden zelf een re-integratieplan kunnen indienen bij de gemeente.

Minister Koolmees van SZW staat sympathiek tegenover een aantal gedachten uit het voorstel. Het roept nog wel vragen bij hem op. Zo vraagt hij zich af of voor wie het recht op een Wsw-dienstbetrekking bedoeld is. Ook het begrip ‘recht op werk’ roept bij hem nog onduidelijkheid op.

Meer informatie:

By |2021-04-08T17:17:07+02:0026 februari 2021|Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok