Project Description

Er is altijd wel íets te doen

Ook al vindt ze het lastig om er zo expliciet over te praten, Annette van de Meene blijft net zo lang de bühne opgaan tot het volkomen vanzelfsprekend is om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven. “Het is opvallend hoe snel je vergeet dat ze eigenlijk anders zijn.”

Zorgen voor verbinding

Annette van de Meene is nu bijna drie jaar directeur van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede in Brabant. Een organisatie waar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het dna zit. “Zoom- en Zegestede wil zorgen voor verbinding. Vanuit die gedachte is er altijd al plek geweest voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Van de Meene. “Labels hebben daar eigenlijk nooit een rol bij gespeeld. Iemand moet bij ons passen, het werk aankunnen en het naar zijn zin hebben. Dat is alles wat telt. Je zult ons ook nooit horen zeggen dat we geen werk hebben. Er is namelijk altijd wel iets te doen; van het vegen van bladeren tot het ontvangen van gasten.”

Doorstromen naar regulier werk

Kandidaten vindt Van de Meene via Werk 27 of het UWV. “Daar zijn we allang geen vreemde meer, jobcoaches weten dus ook precies wat we zoeken. Al komt het niet vaak voor dat iemand niet bij ons terecht kan”, zegt Van de Meene. “Als een plek niet geschikt blijkt, gaan we op zoek naar iets anders. Zo startte er onlangs een jongen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) bij de catering. Dat bleek geen gelukkige combinatie. Nu heeft hij een administratieve functie waarbij hij rustig even weg kan lopen als dat nodig is. Wij blij, hij blij.” Niet iedereen die een plekje heeft bij Zoom- en Zegestede, blijft ook. Van de Meene: “Klopt. Mensen stromen soms door naar ander werk of naar een leerwerkplek. Dat moedigen we ook aan; het is geweldig om deze mensen te helpen hun plekje op de arbeidsmarkt te veroveren.”

Voordelen voor de werkgever

Het werken met mensen met een beperking heeft volgens Van de Meene ook veel voordelen voor de werkgever. “En dan bedoel ik niet eens zo zeer de financiële voordelen. Hoewel die ook zeker de moeite waard kunnen zijn. Zo hebben wij lang getwijfeld of we gastvrouwen zouden inzetten. Door eerst proef te draaien met langdurig werkloze (oudere) dames, konden we laagdrempelig en relatief goedkoop de mogelijkheden onderzoeken. Inmiddels zijn alle gastvrouwen overigens in dienst.” Maar het grootste voordeel is volgens Van de Meene toch wel dat mensen die met moeite aan de slag komen, heel loyale werknemers zijn. “We zien mensen hier echt opbloeien. Soms vraagt het om extra flexibiliteit van onze kant. Maar samen zorgen dat iemand op de juiste plek terechtkomt, is voor iedereen goed om te ervaren.”

“Je zult ons ook nooit horen zeggen dat we geen werk hebben”

Zo is het leven ook

Heeft Van de Meene zich nooit zorgen gemaakt over de reacties van gasten? “Nee”, zegt zij resoluut. “Er werkt bijvoorbeeld een jongen bij ons in groenonderhoud waaraan je duidelijk kunt merken dat hij anders is. Bezoekers van de begraafplaats komen hem ook tegen, maar dat heeft nog nooit tot problemen geleid. Tegen de enkeling die ons er wel op aanspreekt, zou ik willen zeggen: zo is het leven ook.”