Project Description

Zonder deze mensen kan ik mijn vacatures niet invullen

Eigenlijk is de Banenafspraak voor Pascal Simmers van IRIK Bouw gesneden koek. “Zonder deze mensen zou ik gewoon mijn vacatures niet kunnen invullen. Zeker in de bouw is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Ik ben blij dat ik mensen met een arbeidsbeperking een kans kan bieden en tegelijkertijd mijn vacatures ingevuld krijg met over het algemeen gemotiveerde werknemers.”

Beleid is nu structureel

Ruim tien jaar geleden nam Simmers voor het eerst iemand aan met een arbeidsbeperking. Via een traject van de gemeente Nuth om mensen vanuit een uitkeringssituatie te plaatsen bij bedrijven. Dat werkte tot beider tevredenheid prima en deze medewerker is inmiddels zonder ondersteuning in dienst. Sinds die start in 2005 heeft IRIK Bouw met tussenpozen mensen geplaatst met een arbeidsbeperking. In 2014 werd dat beleid structureel.

“Het werd steeds lastiger om jonge, gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden. Daarnaast zijn er werkzaamheden in de bouw waarvoor je niet direct een diploma nodig hebt. Een busje rijden kan iedereen, met een rijbewijs. Grootschalige sloopwerken, dan kun je wel een paar handen gebruiken. Daarvoor zet ik graag mensen in die in het reguliere traject moeilijk aan een baan komen.”

Sinds twee jaar is Social Return onderdeel van de bedrijfsvoering bij IRIK Bouw dat onlangs fuseerde met het Sittardse bouwbedrijf Wessels. De gezamenlijke onderneming telt zo’n 100 medewerkers verspreid over vestigingen in Zuid- en Midden-Limburg. “We zoeken bewust samenwerking met bedrijven die werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben.

Gewoon doen

Verder is nu een traject gestart met  dochterbedrijf Pro-tech Solutions (asbestsanering), waarbij de samenwerking wordt gezocht met de gemeente Heerlen om kandidaten te vinden voor de functie van asbestverwijderaar. Ook intern zoeken we voortdurend naar maatwerk. Zo hebben we iemand in de bouw gehad wiens zicht verminderde. Hij kon zijn werk op den duur niet meer uitvoeren. Nu werkt hij bij ons op de administratie.”

“Gewoon doen”,  is het advies van Simmers aan bedrijven die ook de handschoen willen oppakken op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Het moet inpasbaar zijn in een organisatie. Op de bouw is de voorman altijd op de hoogte van iemands situatie. En als er iets privé of op het werk speelt, dan moet daarover gesproken worden. Als iemand gemotiveerd is om te werken, dan is er geen enkel probleem.”

 

Lees ook: Eerste ambassadeursbord uitgereikt aan IRIK Bouw

 

 

Kijk voor meer informatie over inclusief ondernemen in Limburg op lwv.nl