Zeelandia: “Jezelf nuttig voelen is het allerbelangrijkst”2020-02-20T13:30:48+02:00

Project Description

Zeelandia: “Jezelf nuttig voelen is het allerbelangrijkst”

Zeelandia biedt stageplaatsen aan leerlingen van het speciaal onderwijs en het beheer van haar bedrijfskleding is in handen van de Zuidhoek, een sociaal werkgever. Maar participatie betreft zeker ook je eigen medewerkers, vindt HR Adviseur Ruud Menheere.

Re-integratie

“Tot 2000 kenden we zwaardere werkomstandigheden. Gelukkig zijn door verdere automatisering, de toepassing van verschillende moderne arbo technische middelen, zoals tilhulpen en een sterk verbeterd arbo beleid de omstandigheden sterk verbeterd. Maar een aantal medewerkers van toen werken nog bij ons en in deze groep zagen we dat re-integratie in de huidige functie een steeds grotere uitdaging werd. Daarom startten we een project op waarbij we in kaart brachten wat de medewerkers nog wel konden en hoe we voor hen aangepaste werkzaamheden konden vinden en konden combineren tot een functie.”

Huub

Een van die medewerkers was Huub Bour. “Ik tilde dagelijks vele zakken en emmers van vijf tot vijfentwintig kilo. Het was leuk werk. Maar op latere leeftijd, ik ben nu bijna zestig, kreeg ik steeds meer fysieke klachten. Ik viel regelmatig uit door rugproblemen. Uiteindelijk was duidelijk: dit kon zo niet langer.”

Klap

De uitkomst van een arbeidsdeskundig onderzoek was helder. Huub kon geen productiewerk meer doen. “Je ziet het aankomen, maar toch is de klap groot. Zeelandia deed alles om me te helpen re-integreren.

Ze gingen op zoek naar werkzaamheden, zodat ik toch aan het werk kon blijven en schakelden ook een gespecialiseerd extern bedrijf in om me te begeleiden. Daar heb ik veel steun aan gehad.”

Zijlijn

Maar een nieuwe functie werd niet meteen gevonden en met de verschillende losse werkzaamheden was Huub nog niet geholpen op de langere termijn. “Het was meer dagbesteding. Ik voelde me niet meer nuttig en had het gevoel alsof ik niet meer meetelde.” Ruud begrijpt dat goed. “Als medewerker voetbal je op zo’n moment langs de zijlijn. En dat is niet fijn, want jezelf nuttig voelen is het allerbelangrijkst.”

‘Ik kan alles weer aan’

En nuttig, dat is Huub nu weer. “Uiteindelijk kreeg ik een functie als portier. Echt iets voor mij, want ik praat graag met mensen. En het is ook afwisselend. Het is meer dan poortje open, poortje dicht. Hier ben ik medeverantwoordelijk voor de personeelswinkel, de veiligheid op onze terreinen inclusief uitgifte van veiligheidsmiddelen, sloten- en kastenbeheer en nog veel meer. Ik heb het gevoel dat ik alles weer aankan!”

Ruud geniet zichtbaar mee. “Verandering is altijd moeilijk in het begin. Maar als je ziet dat een medewerker zijn nieuwe functie omarmt en er opnieuw geluk in vindt, dan is dat fantastisch.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok