Project Description

Wilhelm BV: “Het mes snijdt aan twee kanten”

“Als bedrijf wil je maatschappelijk betrokken zijn. Dat betekent voor ons mede dat je kijkt of je voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plekje kunt vinden. Niet zomaar denken: dat kan niet bij ons. Er kan vaak meer dan je denkt”, zegt HR-manager Kornaleijne van Prooijen van schildersbedrijf Wilhelm BV.

Medewerkers met een Wajong-uitkering, jongeren van de Praktijkschool en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Wilhelm BV zijn ze, net als alle andere medewerkers, welkom. “Het is afhankelijk van de persoon en de opdracht, waar we ze in kunnen zetten. Je kunt niet iedereen alles laten doen. Repeterend werk als afplakken en grondverven bij een fabriekshal is natuurlijk heel wat anders als aflakken bij een monumentaal pand. Maar je mag deze mensen tegelijkertijd ook niet over één kam scheren. Afstand tot de arbeidsmarkt kan vanwege allerlei redenen zijn. Per persoon moet je kijken wat er kan en nodig is.”

Jubileum

Volgend jaar is een van de medewerkers van Wilhelm BV, iemand met een Wajong-uitkering, 25 jaar in dienst. “Dat vind ik echt fantastisch. En hij zelf ook trouwens. Deze medewerker is een echt manusje van alles binnen ons bedrijf. Hij houdt het magazijn netjes, zet steigers neer en helpt bij het schuren, afplakken en grondverven. Hij is altijd netjes en beleefd, waardeert dat hij hier mag werken. Hij hoort ook echt bij ons team.

En zo werken er ook mensen van de Praktijkschool bij ons en hebben we onlangs nog een jonge vrouw een stageplaats aangeboden via het Jongerenloket van Gemeente Terneuzen. Je ziet dat ze super gemotiveerd is. Het mes snijdt in dit geval echt aan twee kanten. Zij kan weer meedoen in de maatschappij en wij kunnen er een waardevolle vakkracht van maken.”

Goede begeleiding

Het zijn prachtige voorbeelden van hoe het kan werken. Maar Wilhelm BV heeft ook leermomenten gehad, van wat voor hen de grens van het haalbare was. “We hebben een project gedaan met mensen die veel begeleiding nodig hebben, zowel werk-technisch als op persoonlijk vlak. Een tijdlang hadden ze een jobcoach, die hen mede begeleidde. Maar toen die wegviel, merkten we dat wij de medewerkers niet diezelfde begeleiding konden bieden. Ook niet met onze sociaal leerlingbegeleider. Op zo’n moment zie je dat het voor beide partijen geen zin heeft. Daar leer je van. Maar dat remt ons niet af. We staan open voor nieuwe uitdagingen.”