Project Description

Werkplein Drentsche Aa maakt kennis met de anderhalve-meter-economie

Werkplein Drentsche Aa, onderdeel van iWerk in Assen, maakte de afgelopen weken kennis met de anderhalve-meter-economie. iWerk experimenteerde met afstand houden, looproutes, gesloten horecalocaties, gespreide pauzes en een anderhalve-meter-projectgroep. Manager Karin de Vries vertelt.

Voor de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo heeft Werkplein Drentsche Aa de opdracht om mensen met een SW-dienstverband of met een beschut werk indicatie een werkplek aan te bieden. Als dit (nog) niet of niet meer kan op de reguliere arbeidsmarkt, dan creërt het Werkplein ze zelf binnen iWerk. In totaal werken er circa 700 mensen. 400 medewerkers verrichten hun werkzaamheden binnen iWerk en een kleine 300 zijn elders op detacheringsbasis actief. Daarnaast is er vrijwel constant een groep van rond de 30 stagiairs uit het VSO-PRO onderwijs.

Wennen

Binnen iWerk hebben we vier afdelingen: assemblage, business post, horeca en schoonmaak. De horeca ondervond de directe klappen van corona, die werkzaamheden vielen weg. Bij de schoonmaak liep het daarentegen aardig door. Ook de afdeling Business Post kon bijna volledig doordraaien. Post bezorgen kan prima op afstand. Voor het sorteren hebben we fysiek extra werkplekken kunnen creëren. Door de roosters wat te spreiden, vielen de hevigste piekmomenten te voorkomen. Probleem was wel dat de gangpaden minder dan anderhalve meter breed zijn. Dan wordt communicatie belangrijk.

Daarom zijn we direct nadat de maatregelen werden afgekondigd gesprekken gaan voeren om het belang van afstand houden uit te leggen. Dat soort gesprekken moet je meer dan één keer voeren. Pas dan weet je zeker dat de boodschap overkomt. Verder hebben we natuurlijk overal posters opgehangen om mensen eraan te herinneren dat ze afstand moeten houden. Bij ons geldt nu de afspraak dat wie door het gangpad moet, vraagt of hij langs mag lopen om mensen de gelegenheid te geven hun hoofd af te draaien. Omdat we nog een lange tijd rekening moeten houden met de anderhalve meter wordt de ruimte voor de Business Post uitgebreid zodat de gangpaden de gewenste ruimte kunnen bieden.

Ook in de hallen van de assemblage hebben we aanpassingen moeten doen. Dan zie je echt wat de anderhalve-meter-economie nou precies in gaat houden. Omdat er een groep fysiek en/of psychisch kwetsbare medewerkers eerst thuis bleven, was het makkelijker te wennen aan de nieuwe situatie dan als we op volledige sterkte waren geweest.

Langzaam maar zeker

Zowel in de assemblagehallen als in het hele gebouw hebben we de looproutes zo aangepast zodat er slechts in één richting beweging is. Mensen hoeven zich niet langs elkaar wringen als ze deuren in- of uit willen. De kluisjes hebben we uit de gangen naar de hallen gehaald om ruimte te creëren en de pauzes zijn nu gespreid over de dag. We houden elkaar scherp en controleren of iedereen zich aan de regels houdt.

Dat klinkt allemaal misschien een beetje streng, maar de sfeer is goed hoor. Het gaat uiteindelijk vooral om praktische aanpassingen. Met onze doelgroep weet je dat je nieuwe ontwikkelingen gewoon goed uit moet leggen en dat moet blijven doen. Dat doen we regelmatig en zo spontaan mogelijk met de mensen die op onze locatie aan het werk zijn.

Daarnaast hebben we contact gehouden met de mensen die, door hun gezondheidssituatie of uit angst voor corona, de eerste weken thuis zijn gebleven en nu (begin juni) – langzaam maar zeker – weer aan het werk gaan. Onze praktijkbegeleiders (hun leidinggevenden) hebben minstens een keer per week contact met ze. Om de regels uit te leggen en om uit te leggen dat we met alle genomen voorzorgsmaatregelen veilig en verantwoord kunnen werken.”