Werk op boerenbedrijf zeer geschikt voor Wajonger2017-01-27T12:16:55+02:00

Project Description

Werk op boerenbedrijf zeer geschikt voor Wajonger

“Landbouwwerk als uitmesten en stro strooien is elke dag hetzelfde, prima klussen voor een Wajonger,” zegt Homme Dijkstra van Melkveebedrijf De Telegraaf dat 250 melkkoeien telt.

Foutloos en betrouwbaar werken

“We hadden een paar keer gedetacheerde medewerkers die vrij snel weggingen omdat ze uitgekeken waren op het werk en meer uitdaging zochten. Toen meldde AB Vakwerk dat ze een Wajonger hadden die geschikt leek. Dat wilde ik best proberen,” zegt melkveehouder Homme Dijkstra. Zijn melkveebedrijf De Telegraaf produceert per dag 7000 liter melk. Door de met robots uitgeruste stal kunnen ze het bedrijf met zijn vieren runnen met één vaste medewerker en wat hulp van stagiairs. “Zo begon Hans Hak (24) hier. Na een start met jobcoach heeft hij heeft zich hier enorm ontwikkeld. Aan de standaardwerkzaamheden die hij doet, mankeert nooit wat. Hij zal zijn werk nooit afraffelen. En je kunt op hem bouwen. Van bepaalde dingen moeten we accepteren dat het niet voor hem is weggelegd. Maar met de juiste begeleiding is hij een aanwinst.”

Van tien tot zeven op de trekker

“Vooral als je in een bedrijf veel handwerk hebt, kun je dat gerust door iemand als Hans laten doen,” aldus Dijkstra. “Hij doet niet onder voor een ander.” Ondertussen heeft de melkveehouder in Hans ook een tevreden medewerker. “Deze baan is veel leuker dan de vorige die ik had bij een loonbedrijf,” zegt Hans. “Hier is meer regelmaat, zeker tot de koffiepauze: de boxen vlak maken, stro strooien. Na de pauze is er meer afwisseling in de landbouwwerkzaamheden. Ik vind het wel eens frustrerend dat ik sommige dingen niet kan. Als ik teveel opdrachten gelijk krijg zeg ik ho! Dat heb ik nu wel geleerd. Gelukkig mag ik rond de boerderij wel met de wagens rijden of gras schudden. Dan blijf ik het liefst van tien tot zeven op de trekker. Laat ze mijn boterhammen maar brengen!”

Lees het uitgebreide verhaal in het boek ‘Honderdduizend banen’.

Productie: Bettina Zevenbergen (beeld) en Anneke Nunn (tekst)

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok