Project Description

Vissers Sloopwerken: “Een waardevol bestaan door een volwaardige baan”

“Niemand gaat naar school om sloper te worden”, begint Marc van Zon, bedrijfsleider van Vissers Sloopwerken in Oosterhout: “Maar als je een leuk en afwisselend vak wilt leren, dan zit je bij ons goed. Je kunt met inzicht en inzet een plek verwerven in ons bedrijf.” En dat is precies de insteek waarop ze hun medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen.

Kick

Bij Vissers Sloopwerken leiden ze jongens op tot het vak van sloper. Vereisten: Nederlands spreken en netjes werken. Vanuit die laagdrempelige aanpak vinden ze op verschillende manieren nieuwe medewerkers. Een daarvan is MidWest, voorheen !GO. “Die medewerker is via hen bij ons gekomen. Het is dat iemand hem ooit een stempel heeft gegeven, wij zien hem gewoon als een van ons. Daarom hebben we hem meteen een contract aangeboden met een salaris waarmee hij goed kan rondkomen.” Bovendien: “Zo’n jongen wil ook verder in het leven. We hebben de baan waarin hij leert, groeit en zijn energie in kwijt kan. Het geeft hem een kick om met eigen handen geld te verdienen.”

Inzicht

Vissers Sloopwerken zit in het hogere segment. Ze worden voor sloopwerken gebeld waarbij inzicht en inzet noodzakelijk zijn. “Dat leer je bij ons door het veel te doen.” Bij de ene opdracht ligt de werkdruk hoog, zoals in de retail bij het slopen van winkelpanden. Hier moet alles in heel korte tijd klaar zijn.

Bij een andere klus is secuur werken noodzakelijk. Zo slopen ze in Rotterdam een aantal panden waarvan de middelste, een Oudhollands pakhuis, moet blijven staan. “We werken door heel Nederland. Bij alles wat we doen, zorgen we ervoor dat alles tot in de puntjes is voorbereid. De omgeving mag geen onnodige overlast hebben van ons werk.”

Inzet

De jongen die nu bij Vissers is gestart, stapt direct de business in: badkamers slopen in huurhuizen. “Dit lijkt gemakkelijk, maar vraagt veel van je: hakken, afvoeren, samenwerken, communiceren met de bewoners, geen schade maken en netjes opleveren. In korte tijd verzet je veel werk met minimale overlast. Als je dit kunt, kun je ook andere sloopwerken gaan doen.” Marc ziet het wel zitten: “Je geeft iemand de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Daar krijg je toewijding voor terug en dan is het echt geen gok om zo’n jongen in dienst te nemen.”