Project Description

“We mogen niet denken dat we er al zijn”

Van Raam B.V. uit Varsseveld maakt aangepaste fietsen voor mensen die door ziekte of handicap niet meer met een ‘gewone’ fiets uit de voeten kunnen. Het bedrijf heeft van oudsher WAO’ers en mensen met een beperking in dienst en ontwikkelt haar producten deels met en voor de doelgroep.

Van toeval tot marktleider

Tot 1984 was Van Raam gevestigd in Amsterdam en maakte het fietsframes. Na de verhuizing naar de Achterhoek zorgde een toevallige gebeurtenis ervoor dat het bedrijf zich ging specialiseren in de productie van aangepaste fietsen. Technisch directeur Jan Willem Boezel: “Een vriend van mijn vader, die toentertijd het bedrijf leidde, kon na een ongeluk niet meer fietsen. Dat wilde hij echter wel heel graag en daarom hebben we voor hem een speciale fiets geproduceerd. Sindsdien doen we niets anders meer en zijn we uitgegroeid tot de grootste producent van Europa. Onze werkwijze is als volgt: met een standaardframe als basis maken we elke fiets helemaal op maat. Zo maken we mensen weer mobiel en geven we ze hun vrijheid terug. Dat geeft ontzettend veel voldoening.”

 

Geen koudwatervrees

De werkzaamheden bij Van Raam zijn heel divers en daarmee minder geschikt voor mensen met een beperking. Toch komen ook die bij het bedrijf aan bod. “We proberen maximaal te kijken wat er mogelijk is en zo hebben we een aantal plekken gecreëerd met repeterende werkzaamheden voor mensen die een arbeidsbeperking hebben. Aan de andere kant is het werk vrij licht en dat maakt het wel weer geschikt voor zijinstromers en oudere medewerkers. Daarvan hebben wij er weer een heel aantal. De samenwerking tussen de reguliere medewerkers en de mensen met een beperking verloopt overigens prima. We hebben gezorgd voor een goede begeleiding, dat is natuurlijk belangrijk. Maar daarnaast hebben onze mensen veel interactie met onze klanten, die komen bij ons langs om hun fietsen op te halen of een proefrondje te rijden. Daarom is er bij ons geen sprake van koudwatervrees in de omgang met deze doelgroep.”

Unieke Achterhoekers

Als bestuurslid van VNO-NCW Midden-Achterhoek is Van Boezel ook betrokken bij het regionale werkbedrijf dat zich inzet om aan de eisen uit de Banenafspraak te voldoen. “In de Achterhoek lopen we keurig op schema en gaan we dit jaar onze doelen wel halen. Dat is het goede nieuws. We moeten echter niet denken dat we er al zijn. De eerste klap is relatief simpel, want dan gaat het om de mensen die nog het best te plaatsen zijn. De komende tijd zullen we er vol de aandacht op moeten houden. Binnen het VNO-NCW en het Werkbedrijf geloof ik dat we dat kunnen doen door elkaar te informeren en te stimuleren, bijvoorbeeld met positieve verhalen. Met dat doel hebben we ook de website – met bijbehorende campagne – www.uniekeachterhoekers.nl opgezet. Hier laten we mensen aan het woord die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, maar toch een goed plekje hebben gevonden bij een van de bedrijven in de regio. Dat zijn unieke en hopelijk ook inspirerende verhalen.”

 

Acht gemeenten, één loket

Tot de belangrijkste prestaties die het Werkbedrijf het afgelopen jaar boekte, rekent Van Boezel het ene werkgeversloket dat de 8 regionale gemeenten hebben gecreëerd. “Wij hebben tegen de gemeente gezegd dat het ons niet uitmaakt wat er aan de achterkant precies gebeurt, maar dat we één loket willen voor alle gemeenten waar de bedrijven terecht kunnen. En verder natuurlijk dat in alle gemeenten dezelfde voorwaarden gelden. Anders wordt het een rommeltje. Daar zijn we gelukkig in geslaagd, dus wat dat betreft zijn de voorwaarden gecreëerd om veel unieke Achterhoekers aan het werk te krijgen.”