Jobcoach is verbindende schakel bij Wajongers in tomatenteelt2017-01-27T12:16:55+02:00

Project Description

Jobcoach is verbindende schakel bij Wajongers in tomatenteelt

“Een vaste jobcoach begeleidt onze Wajongers, en alle mensen die met hen werken, dat gaat prima zo,” zegt tomatenteler Ted Duijvestijn uit Pijnacker. De eerste Wajonger meldde zich op een dag zelf in de kas.

Inzet jobcoach doet medewerker groeien

“Opeens stond hij bij ons in de kas, een leuke scholier op zoek naar werk.” Zo kwam tomatenteler Ted Duijvestijn bij toeval zo’n 10 jaar geleden in aanraking met een jongen die een leerachterstand had en wilde werken. De tomatenteler was wel gewend aan scholieren in de kas, maar deze jongen was ‘anders’. Samen met UWV bespraken ze de mogelijkheden. “Wij hadden een werkplek, maar wilden ook dat de begeleiding werd geregeld,” aldus Duijvestijn. Gekozen werd voor de inzet van een jobcoach en dat werkt prima. “Hij begeleidt niet alleen de Wajonger, maar soms ook onze medewerkers in het omgaan met de jongen. De nieuwe medewerker kreeg hier aansluiting met leeftijdsgenoten. Zijn vertrouwen groeide en hij bleek meer te kunnen. Hij heeft inmiddels de Tuinbouwopleiding niveau 1 gevolgd en heeft het juk van Wajonger deels van zich af kunnen werpen. Nu kijken we samen naar wat hij in de toekomst kan gaan doen.”

Stempel beperkt mensen in ontwikkeling

Ted Duijvestijn vindt dat mensen te vaak met een bepaald stempel door het leven gaan,waardoor ze beperkt worden in hun ontwikkeling. “We hebben inmiddels met meer Wajongers gewerkt, sommige mensen kwamen hier als een dood vogeltje binnen. Op dit moment werken we met een nieuwe collega van 50 jaar die via een lokaal blaadje bij ons solliciteerde. Hij zat niet zo lekker in zijn vel: in het verleden kreeg hij overal op zijn kop en hij had geen hobby’s. Maar hij wilde dolgraag in de tuinbouw werken. Als ik denk dat iemand in de groep past, proberen we het gewoon. Nu is hij weerbaarder en uit zich makkelijker. Ook hier is de jobcoach een belangrijke schakel. Samen zorgen we voor een goede werkomgeving en een passende beloning. UWV houdt met ons de regelgeving in de gaten en de jobcoach functioneert als spin in het web.”

Kijk voor meer informatie over de land- en tuinbouwsector op www.agrowerktonbeperkt.nl.

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok