TMC Wonen: “Moet alles altijd maar standaard zijn?”2019-12-18T23:25:39+02:00

Project Description

TMC Wonen: “Moet alles altijd maar standaard zijn?”

Toen Vluchtelingenwerk bij TMC Wonen aanklopte of ze werk hadden voor een meubelstoffeerder uit Syrië, was het antwoord in eerste instantie ‘nee’. “Maar het zette me wel aan het denken”, zegt mede-eigenaar Jaap Witte. “We waren net met een verbouwing van onze winkel in Goes bezig en ik dacht ineens: ‘Hoe leuk zou het niet zijn om het ambacht onze winkel binnen te brengen?’

En zo gebeurde het ook. TMC Wonen nam Shiyar en later ook Ammar uit Syrië in dienst als meubelstoffeerder en maakte plek vrij voor een werkplaats ín de winkel. “Het is een win-winsituatie, waarbij wij hen kunnen helpen en zij met hun vakmanschap iets levendigs aan onze winkel toevoegen.”

Knuffelbeergevoel

In het begin heerste er, zoals Jaap het noemt, een ‘knuffelbeergevoel’ bij de overige collega’s. “Maar na verloop van tijd moet je natuurlijk gewoon samenwerken. En door het cultuurverschil en de taalbarrière kan dat wel eens lastig zijn. De Syriërs zijn bijvoorbeeld heel gedienstig en zeggen overal ‘ja’ op, ook al begrijpen ze iets niet. Dat kan problemen opleveren. Daarom hebben we Liesbeth voor een paar dagen per week aangenomen. Ze is ook meubelstoffeerder en helpt de mannen steeds op weg met een nieuwe opdracht. Die begeleiding is wel nodig.”

Weer happy

Sinds deze ervaring zijn nog een vluchteling uit Eritrea en een Wajong-er aangenomen. “We kunnen de handjes goed gebruiken en tegelijk is het geweldig om ze als vakman te kunnen opleiden.

Ik kan er enorm van genieten om hen met plezier te zien werken. Te merken dat ze zich weer happy voelen en lekker in hun vel zitten. Dat vind ik geweldig.”

Ze verdienen het

Jaap heeft al veel verhalen gehoord over wat de vluchtelingen in hun thuisland hebben meegemaakt. “Als je dat hoort, verschrikkelijk! Daarom verdienen ze deze kans ook echt. En natuurlijk hebben ze wel wat extra begeleiding nodig en kost dat tijd. Maar moet alles altijd maar standaard zijn? Nee toch? Bovendien, ze brengen ons bedrijf ook heel veel. Hun arbeidsethos is enorm en ze zijn echt trots om voor TMC te mogen werken.”

Subsidie

Natuurlijk blijft ook TMC Wonen een bedrijf dat winst moet maken. “De subsidies, die beschikbaar zijn om hen in (proef)dienst te nemen, zijn prima geregeld. Mede hierdoor loop je als bedrijf weinig risico. Als TMC Wonen willen we de beste zijn in ons vak en iedere dag beter worden. Deze mensen helpen ons daarbij.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok