Project Description

We hebben onbedoeld jarenlang mensen uitgesloten

Precies tien jaar geleden begonnen Joske Paumen en haar medeondernemers met wat nu The Colour Kitchen is. Wat ze toen niet hadden durven dromen, is hen inmiddels gelukt. En meer nog zelfs. Paumen: “Met The Colour Kitchen leiden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op en helpen ze daarna zoveel mogelijk op weg naar een baan. Mooier werk is er niet.”

Solidariteit en inclusiviteit

Voor Paumen zijn solidariteit en inclusiviteit de kurken waar de sociale onderneming op drijft. Paumen: “The Colour Kitchen biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans. Wij geloven namelijk dat iedereen talent heeft en willen die talenten boven krijgen. Daar is wel wat voor nodig, maar die investering doen we graag.”

De eerste stappen in sociaal ondernemen zette Paumen tien jaar geleden, nog voordat het ‘hip’ was. “In Nederland mogen we heel blij zijn met ons sociale zekerheidsstelsel. Maar een uitkering voor diegenen die niet mee kunnen komen, is niet heel solidair. We hebben daar eigenlijk onbedoeld jarenlang mensen mee uitgesloten. Wij wilden daar verandering in brengen en zijn heel kleinschalig begonnen in Amsterdam. Want ik vind het zorgen voor mensen zeker niet alleen een taak van de overheid, maar van ons allemaal.”

“Een uitkering is eigenlijk niet heel solidair”

Multiculturele ontmoetingsplek

Tien jaar geleden creëerde The Colour Kitchen in Amsterdam Slotervaart een ontmoetingsplek waar iedereen welkom was. “We wilden de integratie in de wijk bevorderen”, blikt Paumen terug, “en openden een restaurant. Want wat verbroedert nu meer dan eten en drinken?, was de gedachte. We keken goed naar de samenstelling van de wijk en serveerden gerechten die daarbij aansloten in de hoop iedereen aan te spreken.

Maar de drempel bleek te hoog; alleen de hoogopgeleide bewoners en mensen die in de omgeving werkten, kwamen bij ons eten. Opvallend genoeg wilden veel mensen uit de wijk wél bij ons werken. We besloten die mensen aan te nemen en in hen te investeren door ze op te leiden en te trainen in het vak. Helaas was ons verdienmodel daar niet op berekend en moesten we iets anders verzinnen. Met behulp van financiering van het Ministerie van SZW en in samenwerking met het UWV en de Gemeente Amsterdam, zijn we in 2010 gestart met het opleiden van mensen: we leidden in één jaar tijd tien mensen met een uitkering op tot kok. Dat ging zo goed, dat het balletje is gaan rollen en de basis is gelegd voor wat nu The Colour Kitchen is.”

Gewoon beginnen

Inmiddels heeft The Colour Kitchen vier goedlopende restaurants, verzorgt zij professionele catering tijdens evenementen en de bedrijfscatering in huis bij twintig bedrijven, en biedt zij jobcoaching voor werkgevers en werknemers. “Nu ik het zo opnoem, ben ik echt wel heel trots”, lacht Paumen. “Ik had nooit durven dromen dat het zo groots zou uitpakken. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, hoor. Het echte omslagpunt kwam voor ons ook pas een jaar geleden. Met alle kabinetswisselingen en gemeenteverkiezingen hebben we hard moeten vechten voor onze idealen. We hebben veel leergeld betaald. En dat was ook altijd de reden om door te blijven gaan. We hielden hoop dat ons concept ooit een vlucht zou nemen. We hebben nu een goede balans gevonden in de bedrijfsvoering en een goedlopende organisatie weten te maken van The Colour Kitchen. Al was dat nooit het uitgangspunt: Sociaal ondernemen moet je vanuit overtuiging doen, anders werkt het niet. Zelfs het kleinste geloof is al voldoende, belangrijkste is om gewoon te beginnen. En je hoeft heus niet zelf het wiel uit te vinden, er is al zoveel bereikt. Maak daar gebruik van.”