SVRZ: “Wij hebben er weer een waardevol iemand bij”2020-01-08T23:48:49+02:00

Project Description

SVRZ: “Wij hebben er weer een waardevol iemand bij”

“We proberen continu te bedenken waar onze kansen en mogelijkheden liggen”, begint Ans Vleugel, werkzaam bij Jobcare, het werving- en selectiebureau van ouderenzorgorganisatie SVRZ. “Er zijn weinig gediplomeerde verzorgenden op de arbeidsmarkt, daarom leiden we veel mensen zelf op. Dan kijken we naar motivatie én feeling met het werken in de ouderenzorg. Dat is het allerbelangrijkst.”

Veel potentie

Onder die doelgroep vallen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We bieden voor iedereen maatwerk, wie er ook bij ons solliciteert of aangeboden wordt. Soms komen ze uit een andere bedrijfstak of vanuit de bijstand. Daarnaast zie ik ook potentie bij statushouders. Velen van hen zijn hoog opgeleid. Het enige manco is de taal. Dat is echt een probleem, want je moet natuurlijk wel goed kunnen communiceren met de cliënten en je collega’s. Indien nodig bieden we een taalcursus.”

Oriëntatie

Werken in de zorg is bovendien niet voor iedereen weggelegd. “Dat moet je echt liggen, maar dat merken we gauw genoeg. We kijken eerst voor welke functie binnen SVRZ ze in aanmerking kunnen komen. Dat kan zijn als medewerker wonen of ze kunnen via een leer/werktraject tot Helpende of Verzorgende IG worden opgeleid. Om opgeleid te worden moeten ze wel aan de vooropleidingseis voldoen. Als ze geen diploma’s hebben, kunnen we een capaciteitentest inzetten, waarmee we hun niveau alsnog kunnen inschatten. En is het (voor henzelf) nog niet helemaal zeker of de zorg wat voor ze is, dan kunnen ze drie maanden in een betaalde oriëntatiebaan aan de slag.”

Baangarantie

Leerlingen bij SVRZ krijgen gedurende de opleiding een leer-/arbeidsovereenkomst en de opleiding wordt betaald. “En als ze de opleiding positief afronden krijgen ze baangarantie.”

Randvoorwaarden

Het klinkt allemaal heel positief, maar Ans geeft toe dat er ook uitdagingen zijn. “Bij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt moet je rekening houden met randvoorwaarden. Je moet met ze meedenken: hebben ze opvang voor de kinderen, hebben ze vervoer naar het werk, kunnen ze met een computer overweg? Het is niet aan ons om dat te regelen, maar we moeten er wel achteraan gaan, om problemen te voorkomen.”

Machtig mooi

Maar als alles goed gaat… “Als iemand dat papiertje haalt en de baan heeft, dan is dat machtig mooi. En voor ons? Wij hebben er weer een waardevol iemand bij in de zorg. Iemand die ons helpt onze cliënten goed te verzorgen. Daar draait het om.”

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok