Project Description

Steungezin.nl: “Met een vrijwillige HR-coördinator is het proces meteen geborgd”

Mensen helpen die minder fortuinlijk zijn dan jijzelf; voor Helma du Pont van Stichting Steungezin.nl is het de normaalste zaak van de wereld. Met haar stichting ondersteunt ze gezinnen die in armoede leven financieel én biedt ze tegelijkertijd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een (leer)werkplek.

Goed vangnet

Helma du Pont weet hoe het voelt om buiten de boot te vallen. Als succesvol freelancer kende ze drukke tijden, maar een burn-out lag op de loer. Ze kon steeds minder werk aannemen en de werkdruk eiste uiteindelijk zijn tol. Du Pont kwam thuis te zitten. “Ik ben niet de domste en toch kwam ik de in de bijstand terecht,” zegt ze, waarna ze bewust een stilte laat vallen. “Ik zeg dit nadrukkelijk”, gaat Du Pont verder, “omdat er vaak gedacht wordt dat alleen domme mensen een bijstandsuitkering hebben. Dat is dus zeker niet het geval. Als zelfstandige heb je geen recht op een WW-uitkering en dus kom je meteen in de bijstand. Gelukkig had ik een goed vangnet en kwam ik er vrij snel weer bovenop. Maar veel mensen in de bijstand moeten het alleen zien te rooien. Daar wilde ik iets aan doen. Zo is Steungezin.nl ontstaan.”

Rekeningen betalen

Wat kleinschalig begon, is inmiddels uitgegroeid tot een franchiseformule die Du Pont in heel Nederland wil uitrollen. Du Pont: “Het principe achter Steungezin.nl is heel simpel: mensen met een hoger inkomen helpen stadsgenoten met een lager inkomen belangeloos bij het betalen van rekeningen. Of het nu gaat om een alleenstaande oudere met een klein pensioen die zijn ziektekostenverzekering niet kan betalen of een bijstandsmoeder die geen geld heeft voor een schoolreisje; via het internetplatform van Steungezin.nl kan iedereen die aantoonbaar rond de armoedegrens leeft, een oproep doen. We zijn begonnen in Breda en inmiddels ook actief in Almelo en Venlo.”

Intrinsieke motivatie

Het draaiende houden van het platform is, vooral administratief, veel werk. Du Pont: “Alle profielen van mensen die een oproep willen plaatsen op Steungezin.nl, moeten gecontroleerd en verwerkt worden.

Met een groeiend aantal deelnemers is dat erg veel werk. Daarbij moet de website dagelijks onderhouden worden en geven we sinds kort ook diverse workshops. Omdat we geloven dat iedereen een kans verdient, zetten we hierbij ook mensen in met een arbeidsbeperking.” Inmiddels werken er drie mensen in vaste dienst bij Stichting Steungezin.nl en twaalf vrijwilligers. Kandidaten vindt Du Pont via de gemeente en het UWV en dat bevalt goed. “Belangrijkste is dat iemand gemotiveerd is. We vragen dan ook altijd wat ze zelf zouden willen doen. Intrinsieke motivatie is zo belangrijk.”

Vrijwillige HR-coördinator

Als jonge organisatie – de stichting bestaat nu vier jaar en het platform drie jaar – vindt Du Pont het wel lastig om kennis vast te houden. “Veel mensen stromen vanuit hun plek bij ons door naar betaald werk. Dat is natuurlijk prachtig, maar het betekent ook dat kennis en ervaring wegvloeit. Daar moeten we nog een goede balans in vinden.” Andere ondernemers die aan de slag willen met inclusief werkgeven, adviseert Du Pont om een goede vrijwillige coördinator te vinden voor de HR-afdeling. “Laat diegene uitzoeken wat er precies nodig is om mensen met een beperking aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat je het proces meteen hebt geborgd en diegene kan de weg plaveien.”

Betrokkenheid

Du Pont ervaart dagelijks hoe blij mensen elkaar kunnen maken. Du Pont: “Mensen die via ons platform geholpen worden, zijn zo ontzettend dankbaar. Een bekende helpen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar op Steungezin.nl zijn alle profielen geanonimiseerd. Toch hebben we inmiddels al zo’n anderhalf duizend matches tot stand gebracht en zijn er al heel wat rekeningen betaald. Als ondernemers diezelfde betrokkenheid zouden tonen voor (onbekende) mensen met een arbeidsbeperking, zijn die 100.000 banen er zo.”