Project Description

Spectrum Multimedia: “Mensen met autisme opleiden tot gevraagde IT’ers en multimedia medewerkers”

Spectrum Multimedia biedt mensen met autisme dagbesteding of een leer- werkplek. In een rustige omgeving krijgen ze de kans zich te ontwikkelen als IT’er of in een aanverwant, multimediaal, vakgebied. Het bedrijf wil mensen met autisme helpen ‘werkfit’ te worden.

“Doorstroming naar betaald werk elders, is het uiteindelijke doel,” zegt oprichter en eigenaar Bart Kamp. Kamp begon ruim vijf jaar geleden met dit project, nadat hij jarenlang een ander multimediabedrijf had geleid. Hij merkte dat er grote behoefte was aan dagbesteding voor mensen met autisme, die een normale of bovengemiddelde intelligentie hebben. Daarom besloot Kamp om zelf het goede voorbeeld te geven. Zijn werkveld, multimedia en IT, bleek uitermate geschikt.

“De vaardigheden die wij vragen, sluiten in veel gevallen goed aan op de talenten van mensen met autisme. Daarnaast is er op de arbeidsmarkt grote behoefte aan goedopgeleide IT’ers. Dat maakt het ook economisch zinvol om mensen in die richting op te leiden. In dit vak kunnen we ze een reëel perspectief op een betaalde, duurzame baan bieden.”

Vaardigheden aanleren

Bij Spectrum Multimedia worden de deelnemers klaar gemaakt om de arbeidsmarkt op te gaan. Omdat dit individuele gevallen langer kan duren dan het UWV graag ziet, noemt Kamp het bewust dagbesteding en leer-werkplekken. “Door te beginnen met dagbesteding zit er minder druk op. Dat is veel prettiger werken.” Het aanleren van werkinhoudelijke vaardigheden is namelijk niet het meest tijdrovend. Het kost in sommige gevallen veel tijd om ook andere dingen, die op de arbeidsmarkt worden gevraagd, over te brengen.

“Arbeidsvaardigheden als op tijd komen en omgaan met kritiek zijn niet vanzelfsprekend aanwezig. We halen mensen soms uit een echt sociaal isolement. Daar moet je dan rustig en voorzichtig mee omgaan. Eerst proberen we er natuurlijk achter te komen welke mogelijkheden iemand heeft, waar de uitdagingen zitten. Dat begint sociaal en met een paar dagdelen per week en langzaam wordt dat meer.”

Kandidaten beginnen bij Spectrum met een soort snuffelstage. Dit eerste klopt niet, we beginnen met een gesprek waarin mogelijkheden worden besproken waarna we aan de slag gaan. Daarna volgt een opleidingstraject met een vijf-stappenplan: dagbesteding; educatie; leren werken; werken en duurzaam werken. In de eerste fase is het opbouwen van zelfvertrouwen het belangrijkste. “Sommigen durven het niet vragen als ze iets niet weten. Dus proberen we ze te leren dat het helemaal niet erg is om vragen te stellen. En als ze dat mondeling te moeilijk vinden, dan mag het ook per mail. Je moet daar een beetje praktisch mee omgaan.”

Stapje voor stapje, en vanuit een duidelijke structuur, bouwt Spectrum vervolgens de taken uit. Kandidaten oefenen eerst met fictieve opdrachten en als ze er klaar voor zijn, draaien ze mee met projecten voor de opdrachtgevers. “Deze aanpak werkt goed, maar is natuurlijk geen wondermiddel. Het blijft mensenwerk en we betrekken daar indien nodig ook de persoonlijke begeleiders bij. Alles om ervoor te zorgen dat onze mensen de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.”

Werkgevers huiverig

Spectrum Multimedia biedt haar klanten veel verschillende diensten. Het bedrijf van Bart Kamp bouwt websites, maakt bedrijfsfilms en illustraties en ontwerpt huisstijlen. “Onze mensen hebben veel te bieden en we leveren goed werk. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Toch merk ik dat werkgevers, waar onze mensen mogelijk naar door zouden kunnen stromen, soms huiverig zijn. Daarom ondersteunen we ze ook door ze te informeren over dingen als subsidiemogelijkheden.”

Meer dan vijf jaar na het begin van Spectrum Multimedia blijft er veel meer vraag naar opleidingsplaatsen voor mensen met autisme dan aanbod. Spectrum hanteert daarom al jaren een wachtlijst. “Wij zijn dan ook heel blij dat we in februari een nieuwe IT Campus voor mensen met autisme hebben geopend. Onder de naam Spectrum IT werken we als opleidingscentrum samen met het bedrijfsleven. Daar kunnen we veel meer mensen een plaats bieden, uiteindelijk maximaal dertig kandidaten.”