Project Description

 Sociaal ondernemerschap van De Groenmakers levert winst voor iedereen

“We zorgen dat het werk in groenonderhoud precies aansluit bij de mogelijkheden van onze 65 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt,” zegt directeur Jan van Ulst van De Groenmakers. “Dat zorgt dat ze heel gemotiveerd zijn.”

Strakke sturing en sociale winst

De Groenmakers doet (machinaal) groenonderhoud voor gemeenten, instellingen en bedrijven in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland. Samen met het sociaal werkbedrijf Wedeo spant het bedrijf zich in om medewerkers met een beperking optimaal mee te laten doen. “Onze sociale onderneming levert winst voor iedereen,” zegt Jan van Ulst van De Groenmakers. “Werk is een groot goed. Het haalt mensen uit hun isolement. En natuurlijk moeten we niet alleen maatschappelijk, maar ook financieel renderen. Dat vraagt om strakke sturing in het werkbedrijf. Sinds kort hebben we een GPS-tracking ingebouwd in de machines om efficiënter te plannen en communiceren. De medewerkers worden aangestuurd door een meewerkend voorman die de mensen het vak leert en begeleidt.”

Zelfstandige functie met structuur en regelmaat

Omdat het werk goed aansluit bij de medewerkers zetten ze graag een tandje bij. Zoals Martin Putman (26): “In de zomer ga ik van half acht tot half vijf op pad. En soms tot vijf uur, want ik kan een veld niet half gemaaid achterlaten.” Hij heeft door zuurstofgebrek bij de geboorte moeite met leren en aandacht verdelen. Door structuur, regelmaat en herhaalde werkinstructies heeft Martin nieuwe taken geleerd en een grote persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Nu heeft hij als chauffeur een zelfstandige functie waarin hij zijn eigen tempo kan aanhouden. “Ik kan me prima alleen redden als ik maar weet wat ik moet doen. Ik hoop dit werk nog lang te mogen doen!”

Lees het uitgebreide verhaal in het boek ‘Honderdduizend banen’.

Productie: Bettina Zevenbergen (beeld) en Anneke Nunn (tekst)