Project Description

“We willen een vaste schakel zijn in de keten naar betaald werk”

Bij Restore kringloop geloven ze in kansen, voor spullen en mensen. Met onder meer 2 winkels (Ede en Veenendaal), 5 brengpunten, een magazijn, een fietswerkplaats en een textielsorteerafdeling, bieden zij in Ede en Veenendaal werk aan 28 betaalde krachten, 76 vrijwilligers en 30 leerwerkplaatsen. En, als het aan manager Restore Anna Boon ligt, blijft het daar niet bij. “We willen een vaste schakel zijn in de keten naar betaald werk.”

Goedlopend bedrijf

“Restore kringloop is lid van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Wij zijn als branche misschien bijzonder in het creëren van sociale werkgelegenheid, het is immers onze missie, maar eigenlijk maakt dat niet uit: in ieder bedrijf is plek voor mensen uit de doelgroep van de Banenafspraak.” Anna Boon, manager a.i. Restore kringloop zegt het vastberaden. Ze is wars van excuses want die zijn er niet. “Voor elk probleem is een oplossing, als je maar wilt. Er wordt vaak gedacht dat Restore een liefdadigheidsinstelling is – we doen dit inderdaad niet om rijk te worden – maar ook wij hebben gewoon een goedlopend bedrijf te runnen. Het heeft alles te maken met keuzes.”

Werkprocessen opdelen

Als organisatieadviseur weet Boon heel goed wat er nodig is om een bedrijf gezond te houden en dat betekent vooral geen hoge (personeels)kosten. Toch biedt Restore plek aan meer dan honderd werknemers. Boon: “Het is een kwestie van werkprocessen opdelen. Neem onze textielafdeling. Alle ingezamelde kleding en textiel moet worden gesorteerd, opgehangen, geprijsd en beveiligd in de winkels komen. Werk dat meestal door ervaren en betaalde mensen werd gedaan. Maar bij ons worden de eenvoudigste werkzaamheden uitgevoerd door een ploegje van onervaren mensen. Deze mensen, die anders thuis op de bank zouden zitten, tellen bij ons weer mee. Zij doen werknemersvaardigheden op: structuur, op tijd komen, samenwerken, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren. Dat is ontzettend belangrijk want ze hebben vaak een lange tijd geen werk gehad. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor ons. Het kost wel extra tijd en energie. Maar dat is juist leuk! Wij krijgen er hele leuke en trouwe collega’s voor terug. Soms met verrassende talenten! Bijkomend voordeel voor de gemeente is dat een werkgeverservicepunt deze mensen ook weer bij ons kan ophalen om hen vervolgens verder te laten doorstromen de arbeidsmarkt in. Een win-winsituatie.”

Motto

Succesvolle voorbeelden zijn er genoeg bij Restore, al gaat het niet vanzelf. “Het afstemmen van vraag en aanbod kan nog beter”, zegt Boon. “Wij hebben afspraken met diverse gemeenten en krijgen via het werkgeversservicepunt kandidaten aangeboden. De nadruk ligt dan vaak op wat iemand wel kan, terwijl ons motto juist is ‘wat je niet kunt, kan je bij ons leren’. En fouten maken mag. Zo hebben al veel mensen, met behoud van hun uitkering, zich bij Restore verder kunnen ontwikkelen en zijn zij weer een stapje dichter bij een betaalde baan.” Vraagt dit niet extra veel inspanning van leidinggevenden? Boon: “Bij Restore werken managers die sterk leidinggeven met hun hart. Goed opgeleide en ervaren leidinggevenden die graag werken met mensen die anders zijn en vooral met deze mensen kansen weten te benutten.”

Springplankbaan

De kracht van Restore ligt volgens Boon in de ontwikkeling en doorstroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We willen een vaste schakel zijn in de keten naar betaald werk. Daarom hebben we sinds kort, naast de vaste leerwerkplekken, ook de ‘springplankbaan’. Kandidaten blijven niet langer dan zeven maanden op deze betaalde baan en werken samen met een trajectbegeleider aan specifieke werknemersvaardigheden. Zo hebben we onlangs een jongeman (afgestudeerd hbo’er) met een beperking binnen het autistisch spectrum geholpen met het ontwikkelen van zijn telefoonvaardigheden. Inmiddels heeft hij een betaalde baan en zijn kansen op de ICT arbeidsmarkt zijn hierdoor vergroot. Wij zijn in gesprek met gemeenten en bedrijven uit de omgeving om deze keten naar betaald werk verder vorm te geven. Zo kunnen wij bijvoorbeeld medewerkers al kennis laten maken met een technisch beroep, iets waar op de arbeidsmarkt veel vraag naar is. Belangrijk daarbij is dat ook andere bedrijven zich laten zien en aangeven welke mogelijkheden en kansen er zijn. Want die zijn er echt, overal.”