Project Description

“Het gaat om de skills die iemand heeft”

Piipol is opgericht als een automatiseringsbedrijf dat net iets anders werkt en net iets andere medewerkers heeft. De werknemers zijn ‘excellente whizzkids,’ vaak met een afstand tot de arbeidsmarkt of experts die willen bijdragen aan de sociale doelstelling en filosofie van Piipol. Peter Roeffen, de office manager, vertelt over de ervaringen van Piipol.

Sociale firma

Piipol is een sociale firma, maar ook gewoon een ICT-bedrijf. De arbeidsproductiviteit ligt soms iets lager maar de mensen werken met veel passie en doorzettingsvermogen. In aanbestedingen bij gemeenten en maatschappelijk werk telt het hebben van werknemers met een arbeidsbeperking mee in de social return. “We zijn opgestart als sociale firma,” schetst Peter. “Onze oprichters, Bart en Rik, hebben beiden ervaring met computers en weten veel van automatisering op verschillende fronten. Rik heeft daarbij ook een verleden in de sociale sector, bij Piipol konden zij deze twee domeinen combineren.”

Kansen voor ontwikkeling

“Wij zijn vooral bezig met de ontwikkeling van onze mensen,” geeft Peter aan. “We hebben zes mensen vast in dienst en drie medewerkers met een tijdelijk contact. Dat zijn werkervaringsplekken. Eentje via het UWV, de twee andere medewerkers via ITvitae. Van onze zes vaste werknemers krijgen er twee loonsubsidie. Het is belangrijk dat zij allemaal de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is dat wij als bedrijf het hebben ingecalculeerd dat er af en toe iemand iemand een dag minder presteert. Ze groeien samen met het bedrijf omdat wij als organisatie ook in de lift zitten. Iedereen bij Piipol is verschillend, het is voor ons allen een leerproces. Wij sluiten niemand buiten, iedereen krijgt een kans om zich te ontwikkelen. Als bedrijf geloven wij in een inclusieve maatschappij.”

Grote inzet

Peter vertelt dat er een goede werkethiek ontstaat bij Piipol door het werken met mensen uit de doelgroep. “Onze medewerkers hebben een grote inzet. Als ze eenmaal aan het werk zijn, blijven ze ook echt aan het werk. Het is soms bijna moeilijk om ze van het werk af te krijgen. Daarin moeten ze het afstemmen nog leren. We overleggen veel en delen kennis zodat hun werkbalans goed blijft. Sommige mensen kunnen we sneller afgeleid zijn. Door structuur in het werk te brengen en goed vooruit te plannen pakken we dat aan. Omdat we nog aan het pionieren zijn in onze activiteiten hebben we iemand uit het reguliere arbeidscircuit aangenomen om ons daarin te ondersteunen.”

Uitgaan van werkvaardigheden

Voor het zoeken van nieuwe medewerkers heeft Piipol ook zo zijn eigen aanpak. ”Wij kijken liever niet naar een cv of een sollicitatiebrief. Dat heeft geen prioriteit bij het vinden van kandidaten. Het gaat voor ons niet om de presentatie, of netwerken en contacten, maar om de skills, de werkvaardigheden die iemand heeft. We vragen kandidaten bijvoorbeeld om een stuk code te schrijven en beoordelen ze daar op. Door de reguliere sollicitatieprocedure sluit je een grote groep mensen buiten, die je op hun kennis en kunde moet beoordelen, niet op hun sollicitatievaardigheden. Sta daar ook voor open.”