Project Description

Omroep Zeeland: “Er zou op politiek niveau aandacht voor moeten komen”

Bij Omroep Zeeland geven ze graag invulling aan diversiteit. “We vinden dat we een afspiegeling van de maatschappij moeten zijn, omdat Omroep Zeeland als regionale omroep ook een maatschappelijke opdracht heeft”, zegt directeur Monique Schoonen. “Maar dat is in onze organisatie niet altijd makkelijk te realiseren.”

Ervaring

Omroep Zeeland gaf tot nu toe diverse mensen met een beperking al een kans als journalist, cameraman en huismeester. “Je ervaart dan dat het soms heel goed uitpakt, maar dat het ook wel eens mis kan gaan. Zo is de ene medewerker heel hulpvaardig, loyaal en zelfstandig en zie je dat een ander vanwege taalproblemen of een te grote behoefte aan begeleiding minder goed bij ons past. Begeleiding is namelijk echt essentieel en daar moet je wel de mogelijkheid en tijd voor hebben als werkgever.”

Budget

En daar wringt de schoen bij Omroep Zeeland. “Iedereen is bereid om te helpen, dat is bij ons vanzelfsprekend. Het vervelende is echter, dat we op een aantal afdelingen eenpersoonsfuncties hebben. Naast die ene medewerker uit de doelgroep, die vaak niet zelfstandig die fte kan invullen, hebben we geen budget voor begeleiding. En daar valt of staat alles mee.”

Techniek

De afdelingen zoals journalistiek en techniek zijn groter. “De techniek voor TV, radio en online is bij ons heel IT-georiënteerd.

Hier zouden we dus gebaat zijn met mensen met een (licht) autistische inslag, omdat zij zich goed op complexe problemen kunnen focussen.

Op de afdeling journalistiek hebben we wel al een paar keer iemand met een fysieke beperking in dienst gehad. Dat ging prima. Zo zouden we ook wel iemand met een fysieke beperking aan onze receptie willen laten werken. Een medewerker met een geestelijke beperking is bij ons toch wat lastiger te plaatsen. Ook weer omdat we die persoon vanwege ons krappe budget gewoonweg onvoldoende begeleiding kunnen bieden.”

Politiek

Monique is benieuwd naar de oplossingen die andere bedrijven hiervoor vinden. “Bij grotere bedrijven met een minder krap budget of bedrijven met bijvoorbeeld een magazijn kan ik me voorstellen dat er meer mogelijk is. Maar in onze situatie zie ik, zonder extra financiële middelen, geen oplossing voor (dagelijkse) begeleiding. Daar zou op politiek niveau aandacht voor moeten komen. Waar we nu heel graag willen, maar het gevoel hebben dat we tekort schieten, zouden we met een subsidie veel meer voor deze groep mensen kunnen betekenen.”