Project Description

“Kijken naar wat mensen toevoegen aan je team”

Bij Novon Schoonmaak uit Zwolle werken tientallen mensen met een arbeidsbeperking. Eigenaar Jacco Vonhof: “Wij kijken niet naar wat mensen níet kunnen of in welk hokje ze passen. We kijken met welk talent ze iets kunnen toevoegen aan ons team.”

Bij Novon zijn al meer dan vijftien jaar mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. “We zijn puur om economische redenen begonnen. Begin deze eeuw was de arbeidsmarkt op zijn hoogtepunt en was er geen personeel te krijgen. Dan ga je automatisch kijken naar andere groepen, bijvoorbeeld  bij sociale werkbedrijven.” Daardoor is het bieden van kansen aan mensen met een beperking voor Vonhof een way of life geworden. “Kijk, iedereen is ergens goed in. Ik heb het geluk gehad dat ik heb kunnen ontdekken wat dat voor mij was, en dat gun ik anderen ook. Want hun talent is ook de kracht voor mijn bedrijf. Iemand met ADHD die zoveel energie heeft dat ie graag achter elkaar vier verdiepingen stofzuigt, neemt zijn collega’s werk uit handen wat ze saai en zwaar vinden. En soms is de toegevoegde waarde juist het feit dat ze kwetsbaar zijn. Teams worden beter, leuker en meer betrokken als ze zich moeten bekommeren om elkaar.”

Beter bedrijf

In de loop der jaren heeft Vonhof ook wel enkele mismatches meegemaakt. “In de groep mensen met een beperking zitten er ook tussen die zich vergissen in welk werk ze leuk vinden, die lui zijn, die niet in het team passen. Net als in elke groep voorkomt. Dat er een match is op inhoud betekent niet altijd dat iemand ook bij het goede bedrijf is. Natuurlijk heb je tijd en geduld nodig. Maar als het niet werkt moet je eerlijk zijn en stoppen. Voor mij is die ene teleurstelling geen graadmeter om ergens wel of niet mee door te gaan.” Als het wel werkt, levert het namelijk veel op. “Iedere werknemer voegt productiewaarde toe, en waar dat minder dan 100% is krijg je dat vergoed via loonkostensubsidie. Ook merk ik dat je hele bedrijf er beter van wordt. Ziekteverzuim bijvoorbeeld. Het doorzettingsvermogen van werknemers met een beperking is hoog. Onze medewerkers denken wel drie keer na voor ze zich ziek melden met een beetje zere knie als ze zien dat hun spastische collega iedere dag op zijn handfiets naar zijn werk komt.”

Draait om vertrouwen

Vonhof vertelt andere werkgevers graag over het werken met mensen met een beperking. “Ondernemers hebben geen zin in gedoe, ik wil laten zien dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn.” Hij zet zich dan ook in voor het verminderen van regels en riep daar ooit zelfs ‘vrijstaat Zwolle’ voor uit. Dat resulteerde uiteindelijk in de officiële pilot Regelluw in de regio. “Het draait om vertrouwen. Een ondernemer weet echt wel hoeveel procent iemand arbeidsproductief is en is daar eerlijk over, en dat gaat niet om het verschil tussen 52% en 54,5%. Het vertrouwen dat dat echt zo is, creëer je alleen als je investeert in communicatie en elkaar in een persoonlijk gesprek vertelt wat je bedoelt. Meer contact, minder regels. Slechtwillende werkgevers vinden altijd wel een maas, hoeveel controles je ook hebt. Maar goedwillende werkgevers haken af als het te ingewikkeld is, en die grote groep hebben we juist nodig.” Vonhof is dan ook blij met de versoepelingen die staatssecretaris Klijnsma heeft aangekondigd. “Maar wat mij betreft mag het nog simpeler. Die subsidie komt uiteindelijk ook uit ons belastinggeld, regel dit gewoon met een fiscale korting.”

Uitdagen

Werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is in de schoonmaakbranche bijna vanzelfsprekend. “We hebben per definitie veel laaggeschoold werk en veel ervaring in het aansturen van de doelgroep. Wij kunnen mensen helpen om te leren en werken. Daar kunnen we andere ondernemers mee ondersteunen, ik hoop dan ook dat er goede afspraken komen over de inkoop van diensten bij ondernemers die veel werknemers met een beperking hebben.” Dat de huidige regels vragen om het zichtbaar maken van al die inspanningen vindt Vonhof jammer. “Het dreigt windowdressing en effectbejag te worden. Ik wil geen bordjes met keurmerken op mijn deur hangen, kom maar gewoon vragen en kijken hoe wij het doen. Dat is ook mijn oproep aan álle ondernemers: doe letterlijk alles wat in je vermogen ligt, of dat nu een kleine stap is of iets groots, zoals een plaats bieden aan een groep. Ondernemen wordt er zoveel leuker van. Het daagt jou uit om iets te doen en daagt daarmee een ander uit om met zijn talent iets te worden.”