Project Description

‘Ik kan me niet voorstellen dat we hier ooit mee stoppen’

Microz BV is toonaangevend in Europa op het gebied van ontwikkelen en produceren van hoogwaardige voedingssupplementen. “Ons Maatschappelijk ondernemen richt zich vooral op people”, vertelt algemeen directeur Freek Cuypers. “De banen die bij ons ingevuld worden, zijn reguliere banen en werkzaamheden. Ik kan me de dag van de overweging om met SW-bedrijven te gaan werken al niet meer herinneren. Ik kan me niet voorstellen dat we er ooit mee stoppen.”

“Ons personeelsbeleid is erop afgestemd om binnen bepaalde bedrijfsprocessen grote groepen medewerkers in te zetten met een arbeidsbeperking.” Microz werkt dan ook al meer dan 10 jaar samen met SW bedrijven. De eerste keer was met MTB uit Maastricht. Daarna volgde Licom (later: WOZL) en recentelijk Vixia en het Werkgever Service Punt. WOZL heeft inhouse (in Heerlen) een verpakafdeling waar ongeveer 30 mensen werken. Microz heeft op haar eigen locatie in Geleen 2 verpaklijnen staan, beide bemand door een vaste groep van WOZL en Vixia. Naast deze groepen werken er structureel ongeveer 5 SW-medewerkers op individuele basis in het productieproces.

Win+win+win

Cuypers legt uit waarom deze manier van samenwerken een win+win+win situatie oplevert: “Win 1: Medewerkers met een arbeidsbeperking werken in een regulier proces en een reguliere omgeving. Zij vinden het niet prettig om ‘beschut’ te zitten. Werken bij een reguliere werkgever geeft veel meer voldoening. Ze zijn daardoor gemotiveerder en effectiever.
Win 2: Reguliere medewerkers van Microz zijn trots dat hun werkgever zo begaan is met kansen bieden aan iedereen en in het bijzonder aan mensen met een arbeidsbeperking. Deze trots resulteert in arbeidstevredenheid en motivatie.
Win 3: Ondanks dat deze groep minder efficiënt en effectief werkt dan regulier personeel, is er toch een interessant business model te maken (lagere kosten, jobcarving en specifiek werk), waardoor het ook bedrijfseconomisch interessant is.”

Benut hun kracht

Sinds 2007 werken er SW-medewerkers in Geleense fabriek. Al was het in het begin even wennen, nu zijn ze één. Cuypers: “Het is van belang om iedere medewerker in zijn kracht neer te zetten. De werkzaamheden die de SW’ers voor Microz uitvoeren passen goed bij hen en minder bij andere medewerkers. De vele WWB’ers die sinds januari bij ons werken, passen extreem goed door met name de tijden die ze kunnen werken. Het gaat er dus vooral om dat je binnen de krachten van mensen de werkzaamheden indeelt en afstemt. Als dat lukt, dan ben je efficiënt bezig.”

In elk bedrijf kansen

Cuypers adviseert terughoudende werkgevers hun vooroordelen opzij te zetten.  “Ik ben ervan overtuigd dat er in elk bedrijf kansen zijn voor deze groep. Natuurlijk kan er zich wel eens een bijzondere situatie voordoen. Als we dit niet zelf kunnen oplossen, dan schakelen we de jobcoach in.” Cuypers besluit: “Het is van belang dat de overheid de handen niet zomaar aftrekt van deze populatie. Laten we naast de doelgroepen van de Participatiewet niet vergeten dat er WW’ers en WIA’ers zijn die net zo graag aan het werk willen. De Flexwet en Bezava maken dat werkgevers, met name in het MKB, minder snel mensen vast aannemen. Zeker bij deze kwetsbare groepen geldt dat extra. De overheid moet duidelijk maken dat ze bepaalde ondersteuning bieden, bijvoorbeeld met subsidies en een no-riskpolis.”