Medewerker met autisme blijft met jobcoaching soepel aan het werk2017-01-27T12:16:58+02:00

Project Description

Medewerker met autisme blijft met jobcoaching soepel aan het werk

“Wij boden iemand met autisme een kans in ons bedrijf en nu halen medewerkers hun productienormen makkelijker.” Dat zegt Esther Hokke van Ter Laak Orchids dat zes miljoen orchideeën per jaar produceert en 50 vaste medewerkers en 100 uitzendkrachten telt.

Permanent voldoende aandacht geven

Glenn Wijnmalen (23) heeft vanwege zijn autisme een Wajong- en SWindicatie. In 2013 ging hij aan het werk bij Ter Laak Orchids. Esther Hokke: “Onze kwekerij heeft oog voor duurzaamheid. Zo hebben we sinds kort een tweede, hypermoderne locatie met veel innovaties om energie en water te besparen. We wilden daarnaast kijken naar het sociale aspect. De functie van Glenn hebben we samengesteld uit ondersteunende taken zoals inpakken, insealen en klaarzetten van karren. Dit ontlast medewerkers zodat die hun productienormen kunnen halen. Wat Glenn nodig heeft zijn goed afgebakende taken en duidelijke uitleg. Ik kan het iedereen aanraden, zolang je maar voldoende aandacht en begeleiding kunt geven. Niet alleen de eerste weken, maar permanent.”

Praktische ondersteuning en signalen thuisfront

Ter Laak draagt op deze manier sociaal ondernemerschap uit. “Dit versterkt ons imago,” zegt Esther Hokke. “Maar het is ook goed voor onszelf. De jongens hier vinden het leuk om grapjes te maken met Glenn.” En die is blij met zijn werk. “Ik weet precies wat ik elke dag ga doen en ik kan rustig in mijn eigen tempo werken. Deze baan betekent veel voor me. Het is mijn vak. Ik verdien er geld mee. Ik ben er trots op want ik weet dat er iets mee gebeurt, dat het meehelpt dat een plantje bij de klant komt.” De begeleiding van Henk Geldof, arbeidsdeskundige bij Patijnenburg zorgt dat het soepel blijft lopen. “Mijn jobcoaching bestaat vooral uit praktische ondersteuning, zoals op tijd verlof aanvragen. Eens per maand kom ik bij Glenn en zijn leidinggevende om te praten over zijn werk. Vooroverleg met Glenns moeder per mail speelt daarbij ook een belangrijke rol. Er zijn dingen die Glenn zelf niet zo snel zal zeggen en zij geeft extra informatie. Het thuisfront ziet vaak als eerste signalen dat er iets mis dreigt te gaan, dan kun je dat nog voor zijn.”

Lees het uitgebreide verhaal in het boek ‘Honderdduizend banen’.

Productie: Bettina Zevenbergen (beeld) en Anneke Nunn (tekst)

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok