Project Description

“Je wordt er niet rijk van, maar wel gelukkig”

Maak kennis met MAAK: een veelzijdig productiebedrijf met flexibele en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. En, met een groot aantal medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bert van Amerongen is één van de drijvende krachten achter MAAK en vertelt waarom sociaal ondernemen zo bijzonder en vooral belangrijk is.

Kansen bieden

Van Amerongen is sinds 2015 werkzaam bij MAAK, dat ‘productiewerk met een goed gevoel’ levert. Dit productiewerk bestaat uit montage-, in- & ompak en afterprintwerkzaamheden voor onder meer productiebedrijven, logistieke dienstverleners en drukkerijen. Van Amerongen: “Iedereen kan leren en zich verder ontwikkelen, als je de kans maar krijgt. Die kans biedt MAAK.” Het team van MAAK bestaat uit vaste medewerkers en mensen die vanuit een re-integratietraject werken en zich ontwikkelen. “Wij helpen hen werkfit te worden zodat zij kunnen doorstromen naar regulier werk. En soms blijven mensen ook bij ons”, vertelt Van Amerongen.

Zelf werkgever worden

Een re-integratietraject bij MAAK duurt tussen de twee en negen maanden. Dat lijkt kort, maar dat is het volgens Van Amerongen niet. “Je staat ervan versteld hoe snel mensen zich ontwikkelen als ze positief gestimuleerd worden. In twee weken zie je al zo’n enorm verschil, je ziet mensen echt groeien.” Het is ook de hoofdreden voor Van Amerongen om voor een sociale onderneming als MAAK te kiezen: “Een succesvolle carrière is leuk, maar ik ontdekte al vroeg dat geld alleen niet gelukkig maakt. Van sociaal ondernemen word je misschien niet rijk, maar het maakt wel gelukkig.” Toch lijkt juist de financiële kant van inclusief werkgeven voor veel werkgevers de reden om er (nog) niet aan te beginnen. Wat zijn Van Amerongen zijn gedachten hierover? “Ondernemers zijn inderdaad kritisch op kosten. En dat is heel begrijpelijk. Precies om die reden is MAAK dan ook ontstaan als initiatief van re-integratiebureau BW Oost. Er waren te weinig werkgevers voorhanden om mensen verder te helpen in hun re-integratieproces. Daarop werd besloten dan maar zelf werkgever te worden. MAAK is dus ook gewoon een commerciële organisatie met marktconforme prijzen.”

“Iedereen kan leren en zich verder ontwikkelen”

Klein beginnen

Hoe zorgt Van Amerongen dat MAAK financieel gezond blijft? “We hebben een groep vaste klanten waarmee we een goede relatie hebben. Zij weten wat ze van ons kunnen verwachten en zij geloven in wat we doen. We investeren veel tijd in onze klantrelaties en nemen uitgebreid de tijd om te vertellen waar we mee bezig zijn. Hierdoor zijn ook al een aantal mensen doorgestroomd naar klanten. Daar zijn we erg blij mee natuurlijk.” Volgens Van Amerongen is de samenwerking met MAAK voor veel bedrijven een eerste kennismaking met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Amerongen: “Door werk aan ons uit te besteden, leveren klanten een bijdrage aan hun eigen maatschappelijke doelstelling en zo mogelijk ook aan Social Return On Investment (SROI). Dat is de eerste stap. De volgende stap is dat zij zelf ruimte bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat daar voor nodig is? Anders kijken naar je bedrijfsvoering: niet denken in functies maar in taken. En klein beginnen.”