Project Description

Lindhout schilderwerken: “Niemand vraagt om een afstand tot de arbeidsmarkt”

Lindhout Schilder- Vastgoedonderhoud kan terugkijken op een 125-jarige geschiedenis. Het bedrijf uit Bergen op Zoom beschikt over meerdere nevenlocaties en heeft het gehele zuidwesten van Nederland als werkgebied. Van de 75 vaste medewerkers komen er twee uit de participatiedoelgroep. Ook zijn er statushouders en stagiairs van praktijkscholen actief.

Niet van bovenaf

Bij Lindhout Schilder- Vastgoedonderhoud is Jeroen Weerdenburg onder andere verantwoordelijk voor de personeelszaken. “We zijn een echt familiebedrijf. De sfeer is goed en de medewerkerstevredenheid is hoog. We kennen ook hele lange dienstverbanden, sommige medewerkers werken al bijna vijftig jaar voor het bedrijf, en heel weinig verloop.” Het onderwerp duurzame inzetbaarheid krijgt dan ook concreet vorm bij het bedrijf.

“We zijn daar volop mee bezig. Dat leggen we niet van bovenaf op. We werken samen met de ondernemingsraad en hebben ook een sessie met alle medewerkers georganiseerd.” Daar kon iedereen ideeën spuien en dat leverde volgens Weerdenburg hele interessante voorstellen op. “Daarom wordt het beleid rond duurzame inzetbaarheid nu gedragen door de hele organisatie. Dat waarderen de medewerkers enorm en staat symbool voor de manier waarop we onze medewerkers bij het bedrijf proberen te betrekken.”

Steuntje in de rug

Maar ook op andere manieren probeert Lindhout zoveel mogelijk mensen bij het bedrijf te betrekken. Van de 75 vaste medewerkers komen er twee uit de participatiedoelgroep. Verder zijn er ook statushouders en stagiairs van praktijkscholen actief bij het bedrijf. Personeelsmanager Van Weerdenburg vindt dat echt de normaalste zaak van de wereld. “Mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, hebben daar zelf ook niet om gevraagd. Als wij ze dus een steuntje in de rug kunnen bieden, dan zullen we dat niet laten.

Ik denk dat iedereen die kan, mee moet doen met de maatschappij. Dat betekent dat je van mensen mag verwachten dat ze hun best doen om werk te vinden en te behouden. Maar die inspanningsverplichting is tweeledig: er moet wel werk zijn. En daar komen werkgevers om de hoek kijken. Dat is soms een uitdaging, dat geef ik direct toe. Maar het is ook heel leuk en heel waardevol. Bedrijfseconomisch is het ook zinvol, denk aan social return. Wij hebben een PSO-certificaat behaald en voldoen daarmee automatisch aan eisen op dat terrein. Dat scheelt een hoop administratie, dus daar zijn we erg blij mee.”

Heldere organisatie

De twee medewerkers uit de participatiedoelgroep, presteren volgens Weerdenburg uitstekend. Lindhout werd benaderd door Plein13, een organisatie uit Bergen op Zoom. Een van hun cliënten – een Wajongere – zou misschien als manusje van alles in de werkplaats mee kunnen draaien. “Dat hebben we toen gedaan. Hij deed zijn werk in de werkplaats prima. Hij moest bijvoorbeeld opruimen en bestellingen klaarzetten. Maar toen hij een keer iets schilderde, bleek dat hij echt talent had. Daarom doet hij nu via de vakcentrale in Goes een opleiding en krijgt hij bij ons de kans door te groeien tot volwaardig schilder.” Deze ervaring maakte Lindhout enthousiast om ook nog andere doelgroeper de kans te geven.

“Die jongen doet het ook prima. Zolang hij maar één opdracht tegelijk hoeft te verwerken. Daarom hebben we hebben een vaste groep mensen om hem een geformeerd. Ik – en zijn vaste voorman – zijn de aanspreekpunten. Op die manier werkt het heel goed. Werken met Wajongers staat of valt echt bij heldere communicatie. Maar als je de organisatie helder neerzet, dan lukt het. Natuurlijk is het mazzel dat een van onze voormannen het leuk vond om hem onder zijn hoede te nemen en dat het vervolgens ook nog eens een keer klikt. Dat heb je niet altijd in de hand.”

Tot in lengte van dagen

De begeleiding van de Wajongers is in handen van de directe collega’s, maar wordt zeker ook door externe jobcoaches gedaan. Weerdenburg is daar heel erg over te spreken. “Ze geven ons feedback, en dat vind ik heel nuttig. Zoveel ervaring in het werken met deze doelgroep hadden we immers niet. Dus ze hebben ons echt wel op weg geholpen. Daarnaast vormen ze ook een schakel tussen ons en de omgeving van die jongens, bijvoorbeeld de ouders. Dat is toch belangrijk. Als werkgever kunnen we niet alleen zorgen voor de stabiele omgeving die de jongens nodig hebben.”

Van Weerdenburg hoopt dat het lukt dat de medewerkers met een arbeidsbeperking tot in lengte van dagen bij Lindhout betrokken blijven. “Dat is echt de intentie. En zo denkt iedereen hier erover. Ze zijn gewoon een verrijking voor ons bedrijf!”