Project Description

Inclusie vanzelfsprekend maken

Familiebedrijf Kornuyt BV is gespecialiseerd in het maken van gietvloeren en coatings. Bij het bedrijf uit Helmond werken 14 mensen, waarvan de helft een arbeidsbeperking heeft.

“Mensen groeien als ze de ruimte en aandacht krijgen,” zegt manager Serge Kornuyt.

Serge Kornuyt is een man met een missie. Hij wil duurzaamheid en inclusiviteit op de kaart zetten in Nederland. Hij doet dat zelf, als ondernemer met het familiebedrijf en als innovator met de incubator Het Beginstation, waar hij start-ups en oudere werkzoekenden bij elkaar brengt.

Maar hij doet dat ook door in talloze werkgeversnetwerken het gesprek aan te gaan. Hij was bijvoorbeeld deelnemer aan de Dag van de 100.000 voorbeelden. “Daar kom ik zoveel mensen tegen die enthousiast zijn over inclusief en duurzaam ondernemen. Het geeft positieve energie om te weten dat je niet de enige bent die vol voor dit soort onderwerpen gaat. En ook concreet is het nuttig, want andere ondernemers lopen tegen dezelfde hobbels aan. Dit soort netwerken zijn een gelegenheid om te helpen en geholpen te worden. Ik geloof in de theorie van de olievlek. Het begint altijd langzaam, maar als we er samen aan trekken dan worden duurzaamheid en inclusie uiteindelijk vanzelfsprekend.”

Het familiebedrijf

Gietvloeren voor de foodindustrie, vochtbestrijding, betonreparatie en vastgoedonderhoud zijn de specialiteiten van familiebedrijf Kornuyt BV. Het bedrijf werkt op een innovatieve manier. Zo ontwikkelde het gietvloeren van biobased materials. “We willen ons onderscheiden door duurzaam te werken. Zowel met de materialen die we gebruiken en ook op personeelsgebied. Waar mogelijk bieden we kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Op dit moment werken er 7 mensen met een arbeidsbeperking bij Kornuyt. Ze doen onder andere ICT-werkzaamheden en maken productmonsters. “Dat gaat allemaal heel normaal, het zijn prettige collega’s. Als mensen positieve aandacht en ruimte krijgen, dan zie je ze groeien tot een niveau dat je aanvankelijk nooit voor mogelijk had gehouden.”

Motiveren

Kornuyt is ervan overtuigd dat de collega’s met een arbeidsbeperking de andere medewerkers helpen om op een nieuwe manier naar hun werk te kijken. “Als iemand met een beperking volop meedraait en een goede bijdrage levert, dan werkt dat motiverend.” Toch reageerden niet alle collega’s meteen even enthousiast, vooral toen bleek dat een van de medewerkers uit de doelgroep wat minder uur per week werkt. “Tsja, hoe reageer je dan? Ik zeg altijd: je mag best ook wat minder werken, maar dan krijg je er ook die handicap bij. Vanaf dat moment was het geen issue meer.”

Het Beginstation

Serge Kornuyt wil niet alleen als manager van het familiebedrijf innovatie stimuleren. Daarom startte hij vorig jaar Het Beginstation, een broedplaats voor innovatieve ideeën. Met dit initiatief wil hij jonge afgestudeerden of start-up bedrijfjes verbinden met oudere werkzoekenden. “Die eerste groep heeft vaak niet genoeg capaciteit om hun ideeën uit te werken. Oudere werkzoekenden zoeken juist een manier om hun kennis en ervaring in te zetten. Maar juist deze groepen vinden elkaar niet zo gemakkelijk.”

De projecten die Het Beginstation stimuleert, draaien allemaal om de circulaire of deeleconomie. Zo ondersteunt het kunstenaars die afval als grondstof gebruiken (Art of Waste) en is het bezig een methode te ontwikkelen om de grondstoffen in gebouwen in kaart te brengen. “De circulaire economie is op termijn goed voor 80.000 banen. Dat is nogal wat. Maar dan moeten we de dingen wel in beweging zien te krijgen in Nederland. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”