Project Description

“Precies het soort medewerker waar je als bedrijf naar op zoek bent”

Nina Snaphaan (24 jaar) heeft de studie toerisme gevolgd. Een baan in de installatiebranche lag dus niet voor de hand. Toch is Nina sinds september 2015 met plezier aan de slag als medewerker Planning & KAM bij KIN Installatietechniek in het Brabantse Rijen. Mede dankzij de 100.000 banenafspraak. Nina heeft een aangeboren beperking, waardoor ze maar één arm kan gebruiken. Maar haar collega’s zijn dit al vergeten. Zij zien een vrouw die haar mannetje kan staan vol motivatie én ambitie en die in haar vrije tijd als zangeres in de spotlights staat.

Vroeg uit de vijver gaan vissen

Cock Bouman is sinds januari 2014 directeur van KIN Installatietechniek. Hij nam in 2015 deel aan een bijeenkomst over de Participatiewet. Bouman: “Het zette me aan het denken. Over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die je hebt als bedrijf, maar ook over de kansen die er lagen.” Hij besloot direct aan de slag te gaan. “Bij de start van de Participatiewet, weet je immers dat je vijver waaruit je gaat vissen het grootste is.” Bouman stelde een vacature op en stuurde deze naar een werkgeversservicepunt (WSP). Nina kwam als kandidaat naar voren. Er was direct een klik en sinds dit jaar heeft Nina een vast contract. “Nina is ongelofelijk gemotiveerd.” Bouman ziet veel motivatie bij mensen uit de doelgroep. “Niet vanwege hun beperking, maar omdat zij erop gebrand zijn de kansen die ze krijgen te verzilveren. Precies het soort medewerker waar je als bedrijf naar op zoek bent”, aldus Bouman.

De werknemer

Nina werkte in het begin 20 uur per week, maar inmiddels is dit verhoogd naar 24 uur per week. Er zijn enkele aanpassingen gedaan. “Ik heb een aangepaste stoel en een headset. Met de headset kan ik tijdens het telefoneren aantekeningen maken en gegevens invoeren.” Verder kan Nina natuurlijk altijd bij haar collega’s terecht als er iets niet zou lukken. Maar tot nu toe is dat bijna niet voorgekomen. Nina lachend: “Ik kan alleen niet voor iedereen tegelijkertijd koffie halen, dus als ik voor de groep koffie haal duurt dat wat langer.”

Is er een verschil tussen Nina en andere werknemers? “Eigenlijk niet. Maar als ik dan toch iets moet zeggen: Nina is een jonge vrouw en dat valt op in een mannenwereld als die van de techniek”, aldus HR-adviseur Leonie van den Arend. De Participatiewet biedt mogelijkheden om mensen van buiten de techniek te enthousiasmeren voor een baan in de branche. En dat is nodig. Bouman: “Er is een tekort aan arbeidskrachten, dus gemotiveerde werknemers zijn hard nodig.”

Het bedrijf

Nina stelt gezamenlijk met de projectmedewerkers, wekelijks een planning op. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het in- en uitlenen van monteurs. Bouman “Het is zowel voor ons als voor onze samenwerkingspartners fijn dat er een vast aanspreekpunt is. Zo kunnen kennis en duurzame relaties worden opgebouwd.” Bouman ziet dat zijn bedrijf sinds de komst van Nina bewuster is gaan werken. Met de komst van Nina is er meer structuur aangebracht bij de werkplekinspecties en het gebruik van toolboxen. Bouman: “Dit vergroot de veiligheid én vergemakkelijkt de jaarlijkse audit, tegelijkertijd ontlast Nina de monteurs die dit voorheen naast hun werk moesten doen. Binnen wordt het geld niet verdiend, dus elk uur dat mijn monteurs buiten zijn betekent een grotere omzet’.

Toekomst

Bouman is helder. “We creëren geen nieuwe banen, we gaan uit van de behoefte van het bedrijf. Dus geen speciale behandeling. In het geval van Nina zagen wij echt een vacature want er was een sterke behoefte om de planning en administratie weg te halen bij monteurs. En dat heeft goed uitgepakt”, aldus Bouman. In de toekomst ziet hij zeker mogelijkheden om meer mensen uit de doelgroep aan te nemen. “Met de groei van het bedrijf, ontstaan er weer nieuwe vacatures, die evengoed kunnen worden ingevuld door mensen uit de doelgroep. De functie is hierbij leidend, niet een doelgroep of een beperking. Het gaat altijd om de juiste klik tussen werkgever en werknemers.”